Майката на задържания в Русия бесарабски българин: Искаме да ни върнат децата

Бесарабски българин е сред задържаните украински моряци след инцидента край Керченския проток.

26-годишният Владимир Варимез е професионален матрос в Украинския военноморски флот. Той е роден в село Бановка, съвсем близо до Болград.

„Прибира се отвреме навреме при родителите си. Много обича селото си. Той получи образованието си в Исмаил, цял живот е мечтал да стане военен. През 2013 – 2014 г. Когато Русия анексира Крим, тогава той реши да остане на служба и се върна обратно в Украйна. Той се роди в независима Украйна и затова реши да се върне”, разказа кметът на селото Виктор Генчев пред БТВ. Варимез е във флота от 7 години.

Родителите на матроса все още нямат връзка с него.

„За последно се чухме на 20 ноември – той ме поздрави за рождения ми ден по телефона. Каза, че иска да ме поздрави, после каза, че е на кораба и това беше”, разказа бащата – Константин Варимез.

„Казаха ни да не се притесняваме, че всичко ще бъде наред. Дадоха ни надежда, че ще върнат децата. Доброволци събраха дрехи, продукти. На какво да се надяваме? Чакаме си децата, всички са разстроени – искаме да ни върнат децата”, сподели майката Екатерина.

Киев обвини Русия, че нарочно блокира двете украински пристанища в Азовско море, като не допуска общо 35 кораба да преминат през Керченския проток.

Президентът Порошенко дори призова НАТО да се намеси и да разположи свои кораби в морето, чиито води са споделени между двете страни. Същевременно германският канцлер Ангела Меркел отправи призив към властите в Киев да проява сдържаност и да не търсят нова ескалация на напрежението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия