Майк Ди разпродава ценна семейна колекция

Рапърът от “Бийсти Бойс” чака $ 30 милиона 

Перлата в сбирката е скулптурата “Есен” на Пиетро Бернини

Членът на култовата хип-хоп група “Beastie Boys” Майк Ди се оказа в епицентъра на голям скандал. Причината за това е странното му отношение към наследството, оставено му от родителите му Харолд и Естер Даймъндс - известни ценители на изкуството.

54-годишният днес Майк Ди придоби известност през 80-те години, когато член на една от първите рап групи в света “Beastie Boys”. За разлика от останалите членове на групата, Майк би могъл да бъде наречен “златно дете”. Родителите на рапъра, еврейски имигранти, се смятаха за много влиятелни хора в Ню Йорк. Баща му Харолд Даймънд бе търговец на произведения на изкуството, а майка му Естер Даймънд - интериорен дизайнер.
През целия си живот двойката Даймънд събира колекция от редки произведения на изкуството. Тя включва творби както на средновековни майстори, така и на съвременни художници, скулптори и дизайнери, които вече са спечелили признание и милиони за своите произведения.

Бащата на Майк Ди почина в началото на 80-те години. Но майката, която е събирала по-голямата част от произведенията на изкуството, си отиде от този свят миналия февруари, след като успя да отпразнува своя 91-и рожден ден. След като се възползва от правата върху изключителната колекция от родителите си, Майк, без да се замисли, реши... да я пусне на търг изцяло. Така музикантът може да спечели поне 30 милиона долара. Това, разбира се, е впечатляваща сума.

Експертите определят ?ценната сбирка като “една от най-големите следвоенни колекции на модерното изкуство” - което означава, че в бъдеще може да струва много повече. Перлата на колекцията е скулптурата “Есен” на Пиетро Бернини, която се оценява се на около 8 - 12 милиона долара.

Постъпката на Майк Ди е неразбираема не само за ценителите на изкуството, но и за обикновените потребители на Интернет. “Възможно ли е да вземете и предадете в грешни ръце колекцията, която родителите ви са започнали да събират в трудните следвоенни времена и продължили да я попълват през целия си живот?”, пише потребител на мрежата. Рапърът обаче все още не е коментирал целия негатив, който се стоварва върху него. Но от друга страна, може би е по-добре шедьоврите на световното изкуство да попаднат в ръцете на знаещи хора, които осъзнават истинската им стойност? А Майк очевидно има други интереси.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес