Македония подписа с НАТО, Никола Димитров благодари на България (ВИДЕО)

Посланиците на държавите от НАТО подписаха днес със Скопие протокола за присъединяване. Церемонията се състоя в заседателната зала на централата на пакта в Брюксел в присъствието на македонския външен министър Никола Димитров.

С подписването на протокола започва последната фаза от приемането на Македония в Алианса. В този краен етап властите - обичайно парламентите на държавите от НАТО, трябва да дадат своето одобрение, информира БТА. Когато всички държави одобрят протокола, генералният секретар на НАТО отправя покана за присъединяване към новата страна. Република Северна Македония ще влезе в НАТО като 30-ата държава от организацията.

В словото си генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви, че това е историческо събитие.

"Отдавна чакахме да се присъедините", обърна се той към Димитров. "Уверен съм, че ратификацията ще приключи бързо и скоро ще ви приемем като пълноправен член. Очакваме през това време да продължите с реформите", добави той.

Министър Димитров в развълнувана реч открои подкрепата, която страната му е получила от България. "Благодаря на премиера Бойко Борисов, който ни насърчи първо с двустранното споразумение за добросъседство, да вървим в тази посока", каза Димитров.

НАТО за нас е семейство, сигурност, ценности - което се стреми да направи света по-добро място и мирен. Ще продължим с реформите във въоръжените сили, правораздавателната система, службите за сигурност. Готови сме и искаме да поемем отговорностите на членството в алианса, добави македонският министър.

Коментари

Задължително поле