Македонка кандидат за зам.-шеф на НАТО

Радмила Шекеринска

Шекеринска е определяна като “идеалния кандидат”

За поста се спряга и Мария Габриел

Преди да заеме поста на генерален секретар на НАТО на 2 октомври, Марк Рюте вече разглежда няколко кандидатури на тези, които искат да станат негови заместници. Има общ консенсус сред съюзниците, че източноевропеец и то жена, трябва да бъде назначен за заместник на Рюте, съобщава “Политико”, позовавайки се на високопоставен дипломат на НАТО от Западна Европа.

Разговорът в щаба на НАТО е съсредоточен около две жени - бившият български еврокомисар и вицепремиер Мария Габриел и бившата военна министърка на Северна Македония Радмила Шекеринска.

Името на Шекеринска е широко тиражирано, твърди дипломат от НАТО и високопоставен служител на организацията. Кандидатурата ѝ бе определена като “идеалния кандидат” за поста от Майда Руге - старши политически сътрудник в мозъчния тръст на Европейския съвет за международни отношения.

“НАТО се нуждае от високопоставена фигура, която е много компетентна, има топки, действа умно спрямо Русия и в същото време разбира предизвикателствата пред Западните Балкани. Радмила Шекеринска пасва идеално на този профил”, казва Руге.

Шекеринска е прозападно настроена и в момента е вицепрезидент на Партията на европейските социалисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят