Македонски политолог и историк: България вече е в матова позиция

Снимка: Архив

Бъдещото правителство на България ще понесе последствията от това, че София настоява на позициите си спрямо Република Северна Македония и не се съобразява с желанията на САЩ и ключовите европейски държави Германия и Франция, коментира северномакедонският политолог и историк Благойче Атанасовски пред скопското издание „Слободен печат“.

„България вече е в матова позиция. От една страна тя вдигна залога с вето. Нейните политически елити искаха да получат по-големи отстъпки от нас и насочиха фокуса на българските граждани към този въпрос, а от друга страна те вече са изправени и в бъдеще ще се сблъскат с още по-голям натиск от най-мощните държави-членки на ЕС, но и от американската дипломация и администрация. Въпреки че Съединените щати не са член на ЕС, обикновено те могат да бъдат по-заинтересовани от присъединяването на Западните Балкани в ЕС като геополитически проект за завършване на западната архитектура на сигурността в тази част на Европа! Което означава, че България номинално наложи вето на Македония, но по същество наложи вето на американските интереси в Западните Балкани и умишлено или несъзнателно игра в полза на руснаците“, обяснява Атанасовски.

Според неговата оценка, българското държавно ръководство ще бъде изправено пред нарастващ натиск да отключи блокираната евроинтеграция на страните от Западните Балкани, но резултатът от този натиск няма да е добър и за Скопие.

„Най-вероятно, при следващото правителство натискът върху официална София ще се увеличи, но решението, вероятно, ще бъде еднакво незадоволително и за двете страни, тъй като в такъв спор е много трудно да се получи взаимнопечеливша позиция. Ако статутът на Македония не бъде решен тази или най-късно догодина, ЕС не само ще рискува да увеличи евроскептицизма, но и прогнозираното бъдеще на ЕС за всички шест държави вероятно ще бъде напълно загубено и регионът отново ще бъде „на линия на огъня“ между интересите на големите западни сили и евразийските деспотии, преди всичко Русия и Китай“, оценява Атанасовски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Марина

    Не БЪЛГАРИЯ е в МАТОВА ситуация, а Макекодония! Този начин на интерпретация на македонския гордиев възел не е продуктивен за самата Македония! Не може да се говори така нагло и безапелационно,че Америка и страните от ЕС ще накарат, ще принудят страната ни да всигнеме ВЕТОТО! Не, господине, жестоко се лъжете, защото БЪЛГАРИЯ е суверенна държава и никой не може да диктува външната политика на страната ни, да ни принуждава да се отказваме от хилядолетната ни история, да продаваме българското достойнство! НОН ПАСАРАН, ГОСПОДИНЕ! НАУЧЕТЕ СИ УРОЦИТЕ!

Още от Европа