Македонското МВнР е поискало обяснения от посланика ни заради снимка на Радев и Силяновска

Пред посланика на България в Република Северна Македония, Желязко Радуков, който днес беше извикан в Министерството на външните работи и търговията в страната, е било изразено безпокойство "от отклонението от договорения протокол по отношение на фотографирането на президентите" Гордана Силяновска и Румен Радев на срещата им в София миналия петък. От българската страна е поискано допълнително разяснение, информират чрез съобщение от ведомството, съобщи БТА.

Според съобщението в разговора с българския посланик е било подчертано, че срещата и съвместният обяд на двамата президенти са преминали в приятелска атмосфера, но пред посланик Радуков е било посочено, че Министерството на външните работи и външната търговия е било „неприятно изненадано от последното изказване на посланик Ангел Димитров, председател на българската част на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси", пред Нова.

"Звучи наистина крайно несериозно, когато политици с не особено богат политически опит - те са дебютанти реално като носители на изпълнителната власт в РСМ, говоря за самия Християн Мицкоски и екипа около него - си въобразяват, че могат да налагат някакви свои правила не само на съседите си в разговорите, но и към Европейския съюз. Така че това е една обречена политика. Лошото е, че те не го осъзнават. Те не отсега следват този вид политика, която игнорира двустранния диалог с България и се опитват да постигнат своите цели по един заобиколен път, въобразявайки си, че някой ще налага на България своята воля", казва Ангел Димитров, бивш посланик на България в Скопие и председател от българска страна на съвместната историческа комисия в интервю за Нова, цитиран от медиите в страната.

„Изказването по същество нарушава принципа, че председателят на експертната комисия не трябва да прави политически изявления за правителството на съседна държава, което е легитимно избрано. Намираме това твърдение за неуместно”, се казва в съобщението от Министерството на външните работи и външната търговия след разговора с българския посланик в Република Северна Македония.

Според съобщението на срещата в Министерството на външните работи и външната търговия в Скопие на посланик Радуков е било заявено още, че "Република Северна Македония остава ангажирана с позитивното развитие, насърчаване и укрепване на двустранните отношения и сътрудничество във всички области от взаимен интерес за двете страни и техните народи, за което от другата страна е потвърдена готовност”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България