Македонското правителство: Предложението "Република Илинденска Македония" съдържа "хронологическо определение", приемливо за двете страни

Македонското правителство смята, че новото предложение за име, с което да се преименува Македония, отговаря на условието за съставно наименование с хронологическо определение и е реалистична възможност за постигане на решение, предаде МИА.

Според правителството на Македония името "Република Илинденска Македония" съдържа "хронологическо определение", което го свързва с конкретни исторически дати. Македонският кабинет очаква предложението да бъде посрещнато с широка подкрепа в Атина.

"Това име прави ясно разграничение от района Македония в Гърция, разграничение от всяка гледна точка. Илинденското въстание е съвместна борба на нашата мултиетническа нация за социални права и свободи. И не предявява никакви териториални претенции към която и да било съседка, включително Гърция", се заявява в правителственото изявление.

Република Македония и нейните граждани, се добавя в съобщението, нямат териториални амбиции, те уважават принципа на непромяна на границите и наследството на гръцкия народ и на Гърция.

"Правителството на Република Македония ще продължи да преговаря с правителството на Гърция до намирането на крайно решение на 25-годишния спор. Никога не сме били по-близо до решение, а приятелството между нашите две страни и два народа никога не е било по-близко", се посочва още в изявлението.

Преди това гръцкото правителство насърчи Македония да продължи да търси взаимно приемливо решение с географско или хронологическо определение в съответствие с пакета предложения на специалния пратеник на ООН Матю Нимиц. Почти всички опозиционни партии в Гърция се противопоставиха на идеята бившата югорепублика занапред да се нарича "Република Илинденска Македония".

Коментари

Задължително поле