Македонците гласуват на исторически референдум

В Македония днес ще се проведе референдум за бъдещето на евроатлантическата интеграция на страната.

До провеждането на консултативния референдум се стигна след подписания през юни тази година договор между Република Македония и Република Гърция, с който беше направена поредна крачка за намиране на решение на спора, воден от Атина и Скопие вече 27 години за името Македония.

Резултатът от допитването ще определи и по-нататъшните действия по ратификацията на договора и влизането му в сила и процеса на присъединяване на Македония към НАТО и Европейския съюз.

Над 1 милион и 800 хиляди са избирателите в Македония, които имат право да участват в референдума, информира БНР. Те са призовани да отговорят на въпроса "Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО и договора между Република Македония и Република Гърция?"

Гласуването започна в 7 часа местно време и ще приключи в 19. Събитието ще премине при засилен интерес от страна на местни и международни наблюдатели, чиито брой надхвърля 11 хиляди.

Властите приветстваха гражданите в чужбина, които упражниха гласа си в референдума за преименуването на страната, въпреки опитите за сплашване.

Вчера обаче в една от социалните мрежи бяха качени снимки на гласоподаватели в македонското консулство в Мелбърн под наслов "предатели".

"Честитя на тези граждани, които гласуваха, водейки се от националните и стратегическите интереси на държавата. Техният глас ще залегне в темелите на европейска Македония", заяви министърът на диаспората Едмонд Адеми.

Македонското министерство на външните работи разкритикува опитите за влияние върху гласоподаватели в Австралия чрез различни съобщения в социалните мрежи и определи тези действия като недопустими. Освен в Австралия днес гласуват и македонци, живеещи в Швейцария, Италия, Унгария, Турция и Гърция.

Резултатите от вота им, както и от гласуването на настанените в болници и на хора в неравностойно положение, ще станат ясни, след като държавната изборна комисия обяви официално край на гласуването.

Коментари

Задължително поле