Макрон и Европа

Тя е толкова слаба, време е да се събуди

Бъдещето на договора за НАТО е под въпрос

На 7 ноември британското издание The Economist публикува голямо интервю с френския президент Еманюел Макрон. В едночасов разговор с журналисти Макрон призова Европа (ЕС) да се „събуди“, защото стои „на ръба на пропастта“ и да придобие стратегическа автономия от САЩ.

„Това, което преживяваме сега, е мозъчна смърт на НАТО“, каза френският президент. Той обясни, че има предвид непоследователното отношение на САЩ към съюзниците и поведението на Турция... Европа трябва да придобие стратегическа автономия и военен потенциал. И, от друга страна, да възобнови диалога - без каквато и да е наивност и това ще отнеме много време - с Русия“, каза той.

Под стратегическа автономия и военен потенциал Макрон, очевидно, разбира създаването на единна армия на ЕС и с тази идея той отиде през лятото на 2018 преди началото на жълтия хаос във Франция на странната среща на върха на Г-20 в Аржентина. След това фразата „единна армия“ започва да влиза в политическия лексикон. „Няма никаква координация в стратегическите решения на САЩ с партньорите от НАТО. И сме свидетели на агресия от друг партньор на НАТО, Турция - в зоната, в която нашите интереси са застрашени, без координация“.

В тази връзка Макрон поставя под съмнение бъдещето на петия член от Северноатлантическия договор, който гласи, че нападение срещу един член на НАТО е равносилно на атака срещу целия съюз и съюзниците трябва да помогнат на подложената на агресия държава.

„Ако режимът на Башар Асад реши да си отмъсти на Турция, ние ще се ангажираме ли? Това е сериозен въпрос. Ние участваме в борбата срещу Ислямска държава...“.

Според френския лидер той е загрижен за „изключителната крехкост на Европа“, която ще „изчезне“, ако не „мисли за себе си като държава в този свят“. В същото време Макрон уверява, че не драматизира, а се опитва да бъде рационален. Той посочва три основни заплахи за ЕС: а) тя забрави, че някога е била общност; б) промяна в американската политика към европейския проект с появата на Доналд Тръмп; в) нарастване на китайската мощ, която „очевидно маргинализира Европа“.

(Превод Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле