Макрон коментира ареста на шефа на "Телеграм", разбра се в какво е обвинен Павел Дуров

Задържаният във Франция Павел Дуров е обвинен в отказ да сътрудничи по въпроса за киберпрестъпленията и финансовите престъпления в месинджъра "Телеграм". Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на представител на френската полиция.

По думите му разследването се извършва от звеното за киберпрестъпления и отдела за борба с измамите, а както стана ясно по-рано днес, предприемачът остава в ареста. 

Павел Дуров, роденият в Русия основател на приложението за съобщения "Телеграм", беше арестуван във Франция като част от текущо съдебно разследване и няма политически мотив, увери френският президент Макрон в понеделник следобед.

Изявлението на Макрон в платформата X може да се приравни и с първо официално потвърждение за ареста на Дуров. То идва след близо два дни, откакто шефът на "Телеграм" беше задържан на летище Льо Бурже.

Липсата на официално потвърждение доведе до спекулации относно причините за задържането му. Макрон каза, че е прочел "фалшива информация относно Франция след ареста на Павел Дуров", добавяйки, че страната му е "дълбоко ангажирана със свободата на словото".

"Арестът на президента на Телеграм на френска територия се състоя като част от текущо съдебно разследване", написа Макрон. "Това по никакъв начин не е политическо решение. Зависи от съдиите да решат".

Говорител на полицията каза пред Ройтерс, че Дуров е разследван от националните служби за киберпрестъпления и измами за отказ от съдействие за киберпрестъпления и финансови престъпления в "Телеграм". Агенцията уточнява, че не е успяла да разговаря с адвокатът, който го представлява.

Арестът на Дуров предизвика критики от собственика на X Илон Мъск, който каза, че свободата на словото в Европа е атакувана, както и призиви от Москва към френските власти да признаят правата на Дуров.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Пешо

    В същото може да се обвини всеки телефонен оператор. Че не е записвал телефонните разговори на клиентите си а им е давал да говорят помежду си. Разбира се, ако има прокурорска заповед това се прави, но мисля че Телеграм е изяден в това отношение.. Всъщност е тривиално да се направи криптография, която не може да се разшифрова дори теоритично и съобщението се вижда само от крайните потребители. Обяснява се във всеки учебник по криптография, така наречените еднократни ключове. Те дават възможност ако се обмени ключа оф лайн да се направи напълно секретна линия между двама души. Но в това дело става дума за нещо съвсем друго: става дума за правото ни да говорим един с друг без да бъдем записвани ако няма полицейска заповед. Педро Санчез, министър председателя на Испания поиска това от всички програми чатове. Като разбра че с Телеграм не става, за един ден издаде указ да го забрани. И след това се изниза върволица от важни фирми да му обяснява защо по принцип е невъзможно. Но иска същото дори и за телефонни разговори. Целта е всъщност отмяна на забраната на подслушване ако няма заповед. Отмяна на аналога на street safety act 1967. Трябва само да се види историята на този закон да се разбере защо това не трябва да се допуска. Трябва да има поне предложение за забрана на подслушването и тайна на кореспонденцията в електронен вид. А не универсален шпионин в джоба ни, записващо всичко за неопределено време.. Алтернативната е тоталитарна държава. Интересно защо толкова важни права, така наречената четвърта поправка в конституцията на САЩ дори не се споменават за случая. Всички медии например ще са засегнати. Всъщност в процеса става дума за човешки права. Не знам политическата афилиация на Труд. Не знам дали изобщо това не е дъми формуляр за мнения, но все пак надявам се някой да погледне по-сериозно и задълбочено.

Още от Европа