„Малинова долина“ е №1 по обяви за нови жилища

Търсенето на жилища ново строителство е голямо и пазарът се ръководи от наличните свободни терени в столицата.

Трудно намират добри терени за строителство в столицата

Най-бързо се развиват районите, в които все още има подходящи парцели

Инвеститори продават сами

“Малинова долина”, “Кръстова вада”, “Овча купел”, Студентски град, “Витоша” и “Манастирски ливади” са столичните квартали с най-голямо предлагане на жилища ново строителство, които са започнати след началото на 2020 г., показват данни на сайт за недвижими имоти. На пазара има както много обяви за завършени апартаменти, получили разрешение за ползване, така и на жилища, които се намират на различен етап от строителството.

Голямо предлагане на имоти ново строителство в София има и в широкия център на града. Същевременно столичните квартали “Бъкстон”, “Павлово”, “Симеоново”, “Суха река” и “Лозенец” са с най-малко обяви за продажба на жилища, чието строителство е започнало след началото на 2020 г.

Намирането на качествени терени в София с голяма разгъната застроена площ, която позволява да се построи голям жилищен комплекс със зелена среда около него, става все по-трудно. Строителните компании следят много внимателно предлагането на пазара. В централните и по-старите квартали в София е почти невъзможно на пазара да се появи хубав терен, а дори това да се случи, той е с малка площ, която е недостатъчна за реализирането на добра сграда. Затова кварталите с най-усилено жилищно строителство в столицата са тези, в които все още има подходящи парцели за ново строителство.

Търсенето на жилища ново строителство е голямо и пазарът се ръководи от наличните свободни терени в столицата. В кварталите на София, които позволяват по-голямо строителство, на пазара издигат нови сгради, което води до ръст на сделките.

Много строителни компании и инвеститори сами предлагат жилищните имоти в новостроящи се сгради и сами успяват да ги реализират на пазара. Търсенето на ново строителство е толкова голямо, че често още при ограждане на парцела и поставяне на указателна табела за нова сграда, която предстои да бъде построена, се появява интерес от потребители, които искат нов дом в съответния район. Има строителни компании, които изграждат по-малки сгради в апетитни софийски райони, които продават част от имотите в новите сгради “на зелено” още на етап проект. Цената на имотите обаче зависи от степента на завършване на жилището. Затова много компании не бързат с предварителните продажби “на зелено”, за да могат да реализират имотите на възможно най-високата цена след получаване на Акт 16.

Общите части са по-хубави

Младите предпочитат съвременните сгради

Важни са разходите за ремонт

Новото строителство има редица предимства пред старото като използване на нови технологии и на по-умни материали, коментираха брокери.

Младите хора при покупката на своя първи дом се насочват предимно към сградите ново строителство, казаха брокери на имоти. Младите искат да живеят в по-добри условия, отколкото е предлагало старото им жилище, освен това са много добре запознати с новите тенденции в строителството.

Новото строителство има редица предимства пред старото като използване на нови технологии и на по-умни материали, коментираха брокери. Освен това в една нова сграда всичко, свързано с водопроводната и електрическата инсталация, може безпроблемно да бъде използвано години наред. Докато при покупката на старо жилище новият собственик първо е добре да направи основен ремонт, защото не се знае в какво състояние са оставени тръбите от стария собственик. При покупката на апартамент ново строителство човек може да насочи вниманието си направо към дребните довършителни работи и обзавеждането.

Общите части в новите сгради също са по-привлекателни за купувачите в сравнение със стълбищата, асансьорите и покривите в сграда старо строителство. От една страна новите сгради просто са по-хубави от захабените с времето общи части на старите жилищни постройки. Освен това при ново строителство купувачът знае, че години наред няма да се налага да дава пари за ремонт на асансьора или на покрива например. Докато при старите сгради това не е така.

При новото строителство купувачите имат и по-голям избор по отношение на етажа и разположението на апартамента, особено при сделки в начален етап от строителството. Това е от съществено значение за хората, които имат много ясни изисквания какъв да бъде новият им дом.

Важен е и районът около кооперацията

Купувачи се насочват към развиващите се квартали

Сделките стават бързо

Купувачите търсят не само хубав апартамент, а искат и средата около сградата да отговаря на съвременните им изисквания.

Столичните квартали, които позволяват по-голямо ново строителство, привличат интереса не само на инвеститорите, а и на купувачите. Причината за това е, че инфраструктурата в тези райони се променя към по-добро. Това създава цялостен привлекателен вид на района, което е от голямо значение за все повече купувачи на имоти. Те търсят не само хубав апартамент, а искат и средата около сградата да отговаря на съвременните им изисквания за лукс и комфорт. Разбира се, има и купувачи, които държат на апартаменти в старите престижни квартали на столицата, като за тях дали сградата е ново или старо строителство има по-малко значение.

Инвеститорите, които строят в старите столични квартали, имат по-малки възможности да участват в развитието на инфраструктурата, а обликът на района не може да бъде променен съществено. Интересът към тези квартали обаче е голям и новите апартаменти бързо намират своя собственик. Жк. “Младост” също привлича интереса на инвеститорите, защото търсенето на жилища в квартала е голямо и сделките стават бързо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти