Малко са свободните офис площи в Европа

Компаниите в Европа се връщат към проектите си за наемане на офис площи.

Връща се апетитът към инвестиции

В центъра на Париж отчитат 9% ръст

Свободните офис площи в Европа са средно 5,8%, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти. Те остават близо до исторически най-ниските стойности. Градовете с най-малко свободни офис площи в Европа са Берлин (1,2%), централният бизнес квартал на Париж (2%) и Мюнхен (2,3%). Не се очаква ръст на свободните площи на основните пазари, посочват от консултантската компания.

Недостигът на свободни площи в Европа продължава да оказва натиск за повишаване наемите на първокласни офиси в центъра на градовете, които са нараснали средно с 3% на годишна база.

Кварталът Ла Дефанс (La Defanse) в Париж и Амстердам са пазарите с най-голям ръст на усвоените площи. Средните наеми на първокласни офис площи в Европа остават стабилни. Наемите са нараснали в централния бизнес квартал на Париж с 9%, в Хамбург със 7% и в Цюрих с 6%.

“Очакваме ръст на активността на пазара, тъй като компаниите се връщат към проекти за наемане на офис площи, които бяха замразени”, коментира Матю Фицджералд, директор на отдел “Консултации на трансгранични наематели в Европа” в консултантската компания.
“Наблюдаваме възобновен апетит към недвижими имоти в Европа от корейски инвеститори, много от които се стремят да инвестират съвместно с фондове за управление на активи, базирани в Европа”, казва Трис Лардър, съръководител на отдел “Регионални инвестиции за Европа, Близкия изток и Африка” в консултантската компания.
Доходността на повечето офис пазари в Европа е останала стабилна. Само Варшава (+0,25%), Прага (+0,20%), Манчестър (+0,25%), Хелзинки (+0,05) и Амстердам (+0,05%) са регистрирали движение нагоре.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти