Мамят с имейли за неизплатени дългове

Целта е да се откраднат данни и пароли за банкови сметки

Хакерите използват имена на адвокати и съдебни изпълнители

Кибербандити, представящи се за адвокати и частни съдебни изпълнители, са атакували с имейли електронните пощи на десетки хора в Пловдив и София с искане за незабавно изплащане на несъществуващ дълг. Целта на “фишинг” атаките е да се заразят компютрите и да бъдат откраднати данни за кредитни карти и пароли за достъп до банкови сметки. За това предупредиха днес пловдивски и софийски юристи.

“Във връзка с неизпълнение на задълженията ви, ви отправям настоящата покана за доброволно изпълнение”, гласи имейлът, получен от набелязаните за жертви. Има уточнение, че повече подробности има в приложен файл. Именно в него се крие опасността - той имитира документ, но при отварянето му инсталира зловреден код, който компреметира компютъра, обясниха киберполицаи.

“Мои клиенти ми се обадиха, че са използвани имената на реални адвокати. Нямаме данни тези адвокати по някакъв начин да са съпричастни към това, което се случва”, коментира пред БНТ Иван Демерджиев, председател на Адвокатската колегия в Пловдив.

От отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП съветват да бъдем подозрителни към всяко имейл съобщение, което иска спешно лични финансови данни. Измамниците често използват тревожни, вълнуващи или други емоционални твърдения, които са лъжливи, за да накарат хората да отговорят веднага.

Антимафиотите припомнят, че не трябва да се използват линкове към други страници в имейли или чат съобщения ако има подозрения, че съобщението не е истинско, както и да се избягва попълване на формуляри в имейл съобщения, които искат лични данни.

Коментари

Задължително поле