Яркият, ароматен плод традиционно се появява на трапезата през зимата. Той не само повишава настроението, но е и много необходим за здравето и имунитета.
Въпреки многото полезни свойства, на възрастните се препоръчва да ядат не повече от 3-4 мандарини на ден и не повече от две наведнъж. Не трябва да ядете този плод на празен стомах, тъй като съдържа голямо количество киселина и може да раздразни стомашната лигавица. Ако се консумира в излишък, плодът може да предизвика алергична реакция, подобно на другите цитрусови плодове. На пациентите с диабет се препоръчва да ядат не повече от два плода на ден.
Мандарините съдържат много витамини и минерали, а също така са богати на антиоксиданти и фибри. Плодовете помагат на организма да устои на вируси и микроби, благодарение на високото съдържание на витамин С, който поддържа имунната система активна, за да може тя да реагира навреме на външни заплахи.
Плодовете са богати и на флавоноиди, които активират имунните клетки и стимулират защитните сили на организма. Това свойство е особено важно през есенно-зимния период, когато човек е по-податлив на вирусни заболявания.
Бета-каротинът, който присъства във всички оранжеви плодове и зеленчуци, подпомага заздравяването и обновяването на лигавиците. Благодарение на това свойство, той ефективно защитава тялото от вируси и бактерии, тъй като устойчивостта към болести зависи от здравето на лигавиците.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш