Мариус Куркински отбелязва 30 години на сцената с „Нашенец“

Снимка: Булфото

Премиерата е на 7 ноември в Силистра

“Нашенец” е заглавието на новия моноспектакъл на Мариус Куркински, с който актьорът ще отбележи 30 години на сцената.

През 1993 г. той дебютира пред публика с първия си моноспектакъл “Дон Жуан”, а сега е подбрал произведения на Чудомир. На 25 март 2023 г. се навършиха 133 години от рождението на големия български творец. 

„Всичко започна като си мислех, че съм Дон Жуан (,,Дон Жуан“ - 1993). Скоро след това с много трепет изпълних песента на всички песни (,,Песен на песните“- 1993)! Срещнах тайнствена дама, която ми помогна да стъпя на голямата сцена и да се запозная с многобройните зрители (,,Дамата с кученцето“ - 1996). И до днес не разбирам, как съм събрал смелостта да пристъпя към Новия завет (,,Евангелие по Матея“ - 1997). Това ми помогна да намеря човека в себе си (,,Самият човек“ - 1999)!

Сънувах, че съм се събудил (,,Сънят“ - 2001). Събудих се и претърпях сътресение (,,Сътресение“ - 2006)! От него научих много, както за моите предци, така и за съвременната българска публика (,,Български разкази“ - 2010). По-късно проумях, че неусетно съм се превърнал в смешен човек, който отново сънува (,,Сънят на смешния човек“ - 2014). Окончателно достигнах до истината! Аз съм просто артист, заключен в театъра след края на поредното представление и не мога да изляза в реалността (,,Юбилей“ - 2015). Тогава на сцената кацна черното пиле и отново ме понесе на крилете на театъра (,,Черното пиле“ - 2016)! Играх, играх, играх и стигнах до (,,Мариус 50“ - 2019). Ще потърся причините в ,,Нашенец“!“, споделя месеци преди премиерата Мариус Куркински.

Актьорът ще се превъплъти в различни герои по произведения на хумориста Димитър Чорбаджийски, известен с псевдонима си Чудомир. На сцената Куркински ще пресъздаде типичното за автора остроумие и виждания за живота и обществото, поднесени чрез забавни и трогателни истории. 

Моноспектакълът “Нашенец” ще има своята премиера в Силистра на 7 ноември. Следват Добрич на 8 ноември, Варна на 9-ти, Пловдив - 10-и. В София представлението ще се играе на 12 ноември в зала 1 на НДК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства