Марияна Николова: Обсъждаме ресторантите в хотелите да работят само за гостите си

Поздравявам Ви за реализацията на дългогодишната идея за учредяване на Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ). Новата организация ще даде още по-голяма трибуна за гласа на бизнеса. Именно в тази толкова трудна година за отрасъла, който преминава през безпрецедентна криза, е важно да бъдем единни, преследвайки общата цел - преодоляване на последиците от пандемията причинена от Ковид-19 и развитието на един от най-важните икономически сектори - туризма. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на първата си работна среща с представителите на новоучредената КБТБ. Те представиха структурата на конфедерацията и основните й цели, съобщават от МТ.

"На прага сме на началото на зимния сезон, който ще започне в рамките на втория частичен локдаун у нас. Натискът през декември ще е много голям, затова трябва да сме дисциплинирани 24 часа и да имаме ясна обща позиция", каза вицепремиерът. По думите й желанието на бранша е на 21 декември бизнесът отново да заработи на нивата от преди затварянето, но са важни здравето на хората и лекарите и трябва да покажем абсолютно единство в тези 3 седмици.

Министърът обясни още, че продължават и разговорите относно възможността ресторантите в хотелите да работят само за гостите си и при спазване на строги противоепидемични мерки. Тя подчерта, че допускането на външни лица да бъде строго забранено и при установяването на такива случаи да бъде затваряна цялата хотелска база. Представителите на бизнеса подкрепиха идеята и от своя страна посочиха, че трябва да има стриктен контрол тези мерки да се спазват и при нарушения да има строги санкции. Те акцентираха, че не би било добре нито за миг бизнесът да усеща, че има двоен стандарт.

"Считам, че бизнесът натрупа опит и доказа, че може да работи в условия на епидемична обстановка, сега е моментът да запазим дисциплина и високото ниво на професионализъм, така от една страна браншът ще може да продължи дейността си, а от друга ще се гарантира ще сигурността и безопасността на туристите", коментира вицепремиерът.

"Направихме обединението не за да изземваме функциите на когото и да било, а за да формулираме по-ясни послания и да подпомагаме работата на Министерството на туризма", заяви Румен Драганов, председател на КБТБ. По думите му според конфедерацията не е добре да има толкова много неправителствени организации, които да не могат да посочват общи тези. Смисълът е да изготвяме политики и не искаме да сме причина за разединение и разнобой, заяви той. Според него в момента браншът стои стабилно, като работят около 5228 места за настаняване, а около 3200 са резервирани за Коледните и Новогодишни празници.

В мое лице ще имате партньор в реализацията на водещите си цели, който са взаимодействие с правителството за спасяване на отрасъла в тази криза, запазване на работните места в сектора, плащане на достойни заплати и опазване на здраве на заетите и туристите, увери министър Николова.

Коментари

Задължително поле