Мартин Георгиев, НЕК: Няма опасност от недостиг на ток през зимата

В сектор електроенергетика и електропроизводство не се очакват затруднения тази зима, тъй като енергийните потребности на България се покриват напълно от местното производство, а страната ни е нетен износител на електроенергия. Това коментира Мартин Георгиев, изпълнителен директор на Националната електрическа компания (HЕК) по Bloomberg TV Bulgaria.

„България е нетен износител на електроенергия и произвежда 20% повече отколкото консумира. Ние сме щастливци, защото сме от малкото държави в региона, които имат увереност, че могат да задоволят нуждите си с местни източници, а газът е много малък дял от електропроизводството. НЕК подготвя всички производствени съоръжения за зимата, запасяваме се с водни ресурси, за да имаме повече вода в язовирите, в които оперираме, и по-голямо производство за зимата“, отбеляза той.

Георгиев увери, че въпреки трудностите в НЕК е са много активни в търговията и по думите му последните месеци в компанията са въведени най-добрите в Европа търговски практики.

„Имаме балансирана продажби, като една част се продава за година напред, друга част се продава за ден напред, и излишъците се продават на балансиращ пазар в рамките на деня. Минимизираме риска от цената на въглеродните емисии – през годините това е съществен проблем в управлението на разходи, емисиите се вдигнаха от 50 до 90 евро“, обясни той.

Изпълнителният директор на НЕК поясни, че при продажбите винаги се хеджира, за да се елиминира риска от отрицателна динамика на цените на емисиите. „От всякакви резерви, които имаме освен водните, се опитваме да произведем електроенергия, да я предоставим на пазара и да намалим натиска върху цените“, каза още той.

По отношение на либерализацията на пазара на електроенергия, Георгиев смята, че тя може да се случи едва когато имаме работещ парламент, който да приеме промените.

„Ангажиментът в Плана за възстановяване и устойчивост е България напълно да либерализира пазара на електроенергия до края на 2022 г. От два месеца се работи активно за законови промени, но те не са финализирани. Необходим е политически консенсус и работещ парламент, който да приеме промените“, посочи изпълнителният директор на НЕК.

Той припомни, че досега България е получавала няколко отсрочки, но не е ясно дали ще получи и сега. По тези причини либерализацията на пазара на едро се отлага до края на годината и ако няма работещ парламент НЕК може да остане обществен доставчик.

Георгиев предупреди, че при сегашната ситуация премахването на регулирания пазар може да доведе до шок за потребителите. „Ясно е, че гражданите трудно ще си позволят високите цени за енергия, така че трябва да се помисли за форма на подпомагане на потребителите, ако не е възможно да има още една отсрочка“, смята той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика