Мартин Шулц обвини Тръмп в "политически шантаж"

Мартин Шулц

Кандидатът на германските социалдемократи за канцлерския пост в Берлин Мартин Шулц обвини държавния глава на Съединените американски щати Доналд Тръмп в „политически шантаж“.

„Новият президент на САЩ не се основава на международно сътрудничество, а на изолационизъм и на правото на най-силния", пише Шулц в статия за берлинския вестник Der Tagesspiegel.

Принципът на Тръмп за „Америка на първо място“ е атака срещу принципа на свободната търговия. "Америка на първо място в логиката на Тръмп означава също и сбогуване с усърдно договореното Парижко споразумение за опазването на климата, демонтаж на ООН и политически шантаж вместо международна дипломация“, пише лидерът на германските социалдемократи.

Европа трябва да реагира с реализъм, но най-вече с увереност на действията на Доналд Тръмп, настоя Шулц.

"Ние, европейците, не трябва да се поддаваме на логиката на Тръмп. Не трябва да се отказваме от целта да постигнем глобализация честно“, подчерта германският социалдемократ.

Шулц призова лидерите, подписали Парижкото споразумение за климата, да го защитят на предстоящата през юли в северния ханзейски град Хамбург среща на Г-20.

Коментари

Задължително поле