Масирана акция спаси пометено от буря щъркелче край Лом

Снимка: Архив

Малко щъркелче, паднало от гнездото си в буря край Лом, вдигна на крак любители на птиците и природата от няколко населени места. В масираната операция се включиха археолози, местни жители, горски и еколози, които с общи усилия помогнаха на изпадналото в беда пернато.

Акцията за спасяването на крилатия малчуган започнала в понеделник сутринта, когато археологът от Историческия музей в Лом Валери Стоичков, на път към разкопки, забелязал под стълб с гнездо в село Расово свито на топка и покрито с кал щъркелче.

„Цяла нощ бе валял дъжд, гърмеше, трещеше, духаше и вятър...Сигурно бурята го беше издухала от гнездото...!”, разказа археологът. Той настанил в кашон пернатия несретник, оставил го пред местния магазин и подал сигнал в регионалната екоинспекция. Преди специалистите да дойдат обаче щъркелчето се оперило и тръгнало из селото. На беглеца се натъкнали излезлите на разходка Венелин Василев и двугодишният му син Борис, които уловили пернатото и го прибрали, за да не стане жертва на автомобили или скитащи кучета. Баща и син нахранили бедстващата птица и потърсили помощ в РИОСВ – Монтана. Малчуганът с особено старание участвал в почистването и храненето на пернатото.

По-късно в Расово пристигнал джип с горски служители, които прибрали щъркелчето и го транспортирали до областния град. От екоинспекцията то е изпратено до Центъра за спасяване на диви животни и птици в Стара Загора, където ще бъде настанено, отгледано и пуснато на свобода, казаха експертите и благодариха на всички участвали в акцията.

Коментари

Задължително поле