Масово клане на свине от домашните стопанства (обзор)

Шефът на Агенцията по горите подаде оставка

Масово клане на свине от задния двор препоръчва Агенцията по храните. Те апелират фермерите доброволно да заколят животните си, за да бъдат компенсирани. Това касае всички стопанства, попадащи в 20-километровата зона, около първото в страната огнище на африканска чума по свинете в село Тутраканци. В противен случай стопаните на нерегистрирани прасета ще бъдат санкционирани, като това ще стане с ново законодателство, което ще бъде разгледано от Министерски съвет.

Освен това ветеринарите ще евтаназират свинете им, без да ги компенсират. Досега са евтаназирани 87 прасета в заразената зона във Варненско. От отговор на журналистически въпрос на шефът на БАБХ Дамян Илиев, стана ясно, че системите за изгаряне на убити животни не функционират изцяло, тъй като нямало епидемия в страната.

Санитарната зона беше увеличена от 10 на 20 км, изградени са и специални коридори за транспортиране на животните. Положителните проби за наличие на болестта са потвърдени и от Референтната лаборатория на ЕС в Мадрид, каза земеделският министър Румен Порожанов. Заразата достигна и до Западна Европа, като вече има случаи на огнище в Белгия, близо до Франция. “По граничните зони на територията на Румъния също са установени огнища на заразата”, добави Порожанов.

Междувременно изпълнителният директор на Агенцията по горите Григор Гогов подаде оставка във връзка със сигнали, че близка до него фирма е доставяла част от оборудването за изграждане на оградата срещу свине по граница с Румъния, а сделката е била неизгодна за агенцията, заради високата сума за изпълнение.

Коментари

Задължително поле