Матурите са вход за 41 университета (обзор)

Информация за признаване на резултатите от ДЗИ в акредитираните държавни и частни висши училища е публикувана на https://www.mon.bg/bg/111.

 

 

Кандидатстудентска кампания 2021

 

Оценките от ДЗИ ще важат за над 20 специалности в Алма Матер, в УНСС приемат във всички

Изключение са медицинските и военните направления

Оценките от матурите по български език и литература, математика, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, чужд език и по някои от останалите предмети ще могат да се използват за вход в 41 висши училища за учебната 2021-2022 година. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката. Начините на балообразуване за специалностите обаче е по решение на съответното висше училище.

В университети, които предлагат обучение по повече професионални направления, с оценката по БЕЛ може да се кандидатства за над 20 специалности. Такива са Софийският, Великотърновският, Пловдивският университет, Русенският, Тракийският, Шуменският и Югозападният университет.

В УНСС оценките от зрелостни изпити важат за всички специалности. Така е ситуацията и в Стопанската академия в Свищов. В ХТМУ в София зрелостниците ще могат да кандидатстват за 25 специалности.
Техническите университети във Варна, Габрово и в София също ще приемат студенти с оценките по БЕЛ, математика и по физика и астрономия в повечето си специалности.

В НСА също ще се влиза с оценка от ДЗИ в специалности “Спорт”, “Физическо възпитание” и “Кинезетерапия”. С матура ще приемат и в Академията на МВР, но в някои задочни специалности.

Има обаче и 11 университета от общо 52-те акредитирани висши училища у нас, които няма да признават матурите. Сред тях са НАТФИЗ, НБУ, НХА, Военна академия “Георги С. Раковски”, както и по военните специалности във военните училища във Велико Търново и Долна Митрополия. Същата е ситуацията и с медицинските университети.

НВО за учениците

 

Новите изпити няма да са като PISA

Националното външно оценяване през учебната 2022/2023 г. ще бъде интегриран тест по няколко учебни предмета, но той няма да съдържа въпроси като тези от международното изследване PISA. Това се разбра по време на онлайн дискусия за промяната на изпитните формати, които подготвя МОН за след две години.
Радостина Николова, главен експерт към министерството, обясни, че предстои да се определи кои предмети освен БЕЛ и математика, ще бъдат включени.

 

“По история ще паднат въпросите кой, кога, коя година, накъде, защо, това е фактология. Детето не е нужно да е справочник по история”, даде пример за новите въпроси тя и уточни - познанията може да се проверят чрез наученото по други предмети, като ученикът може да реши задачи по история чрез откъс от литературно произведение.

Прецедент

Лекари положиха клетва онлайн

Пълните отличници са 9

На тържествена церемония, предавана пряко в Интернет от Анатомичната аула на Медицинския факултет към МУ-София, 477 млади лекари положиха Хипократовата клетва. От тях 262-ма са българи, а чужденците са 215. Пандемията от Ковид-19 и мерките за безопасност наложиха Випуск 2020 да положи клетвата онлайн. В аулата присъстваха само пълните отличници, които получиха наградата “Златен Хипократ”. Във Випуск 2020 те са рекордните 9. Останалите им колеги се включиха от домовете си и се виждаха на специална видеостена в залата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование