Махнаха давността за старите дългове (обзор)

10-годишната абсолютна давност няма да важи със задна дата.

Решение на Конституционния съд

Отмениха текст от закона

10 години за погасяване на задълженията започват да текат от 2 юни 2021 г.

Конституционният съд (КС) отмени текст от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), с който се предвиждаше новата 10-годишна абсолютна давност за задължения на граждани да важи със задна дата. В резултат 10-годишната давност за дългове на граждани по кредити, към фирми за доставка на ток, вода, парно и т. н., ще започне да тече от 2 юни 2021 г., когато влизат в сила последните промени в ЗЗД.

За противоконституционен беше обявен текстът от закона, който предвиждаше за заварените случаи давността да започва да тече от три различни момента. За вземане, за което не е заведено нито съдебно, нито изпълнително дело, абсолютната давност трябваше да тече от деня, в който то е станало изискуемо. Ако има висящо съдебно дело - от момента на влизане в сила на акта, с който вземането е признато. А ако за дълга вече има изпълнително дело - давността трябваше да тече от деня на първото действие по изпълнението.

Депутатите бяха решили промените за давността да влязат в сила шест месеца след обнародването им в Държавен вестник - от 2 юни 2021 г. Конституционният съд обаче отмени текста, който предвиждаше действие на давността със задна дата за заварените случаи.

Предстои конституционните съдии да публикуват решението си и да станат ясни мотивите за него. Аргументите, с които Висшият адвокатски съвет оспори текста от закона, бяха че става въпрос за недопустимо действие със задна дата. Становища по делото дадоха и юристи, според които абсолютната давност за заварените случаи уврежда кредиторите.

По отношение на задълженията към държавната хазна и в момента има 10-годишна абсолютна давност. По принцип публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок. Но този давностен срок може да бъде спиран и подновяван. Но след изтичане на 10-години се погасяват задълженията към хазната, освен в случаите, когато са отсрочени или разсрочени.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари