Вдигат осигуровките за свободните професии Повече ще внасят и фермерите

ЦИК разреши привличане като обвиняем на Тома Белев Постъпило е мотивирано искане от главния прокурор по досъдебно производство

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

Хладилното ремарке с 39 трупа влязло във Великобритания през Белгия

„Български пощи” ще разпространяват вестници (обзор)

Доналд Тръмп: Отменяме санкциите срещу Турция Малък брой американски войски ще останат в райони, където има нефт, каза президентът на САЩ

МВнР: Оказваме максимално съдействие на британските власти във връзка с трагедията в Есекс

Тъп компромат срещу Иван Гешев (обзор) Сайт изкара милионер кандидата за главен прокурор

Трафиканти на травестити осъдени в Лондон (обзор) Нашенците подмамвали жертвите с добре платена работа, но ги карали да проституират

Над 100 джихадисти от ИДИЛ са избягали от затвори в Северна Сирия

Подуправителят на БНБ Калин Христов: Ниските лихви променят поведението на младите

„Фолксваген“ е замразил строежа на бъдещия завод в Турция

27 съдии, прокурори и следователи не са декларирали банкови сметки и имущество в чужбина НАП проверява общо 38 лица, заемащи публични длъжности, по разпореждане на главния прокурор след доклади на ДАНС

Махнете пръстовите отпечатъци в болниците!

Нещата са ясни! Изборите за президент минаха и заминаха, имаме победители и победени, Кабинетът пък хвърли оставка, на път е да предизвика хаос. Предстоят нови избори. И какво от това? Животът продължава…, ще кажат някои. Вероятно са прави.

Но много често, за да продължи животът, се минава през болници и поликлиники. Въпросът е, в сегашното кабинетно и парламентарно безвремие, в очакване на връчване и връщане на мандати, на политически въртележки и конституционни пируети, дали не може да се внесе малко разум в хаоса на т. нар. здравна реформа. Все още не е късно това да се направи преди да изпаднем в непредсказуемостта на политическото инженерство.

Здравната реформа тече с приливи и отливи от 10 ноември 1989 година насам. Все нещо се променя, уж в интерес на хората, парите за този сектор стават все повече при все по-намаляващо население. Резултатът обаче е плачевен.

Ето един пример, споделен от потърпевша майка миналата седмица: „Нормално ли е 9-месечно бебе с фрактура на черепа да прекрачи прага на болницата в 22 ч и да бъде хоспитализирано в 2:30 ч, обикаляйки преди това шест кабинета, в които лекарите го преглеждат за 2 мин. и пишат документи 10 мин.? Нормално ли е да не получи болкоуспокояващо за цялото това време с непрестанен рев, с мотива, че все още не е хоспитализирано? Нормално ли е да чака още 15 мин. за взимане на отпечатък и отново въздесъщо писане на документи? Нормално ли е на финала да му кажат да си купи нурофенче, след скандал да се навият да му дадат болкоуспокояващо и да ти съобщят, че ще чакаш 4 дни за скенер, от който зависи ще има ли операция или не? За един 9-месечен приятел питам, който за щастие се натресе на малкия дявол и вече си е вкъщи“.

Уважаема госпожо, явно е възможно, щом ви се е случило. И трябва да ви кажем, че не лекарите са виновни за този батак. Те гледат да си вършат работата професионално и не е случайно, че все още имаме специалисти от класа, които напук на предложенията предпочитат да останат в България и да бъдат полезни за пациентите си. Мазохизъм, ама и хуманизъм!

Повече време хабим да пишем и принтираме, отколкото да преглеждаме хората. Каза ми го неотдавна една лична лекарка. Видях я как попълва едни дълги и сложни формуляри, праща ги в Здравната каса и НОИ, прави справки, смята на калкулатора. Превърнала се е в счетоводителка.

Кой направи общопрактикуващите лекари еднолични търговци и после обществото и пациентите се оплакват, че видите ли, тези търговци първо си гледат търговския интерес. Ние смятаме всеки ден колко пари са ни останали като направления, ще ми стигнат ли парите до края на месеца, за да мога да изпратя този пациент, за да уточня неговата диагноза или няма да ми стигнат“, заяви преди време пред една телевизия акушер-гинекологът д-р Димитър Ленков. Прав е човекът, ама кой да го чуе. Сега на него и всички останали натресоха и пръстовите отпечатъци. Поредното безумие в хаоса на здравната  „реформа“ на сегашния министър (в оставка) Москов.

Ето още едно свидетелство. Предстои прием в болница за операции на няколко пациенти. Откъм рецепцията на здравното заведение се чува любезно подканяне: „Хайде, криминално проявените да идват да им вземем пръстови отпечатъци“.„Престъпниците“ чинно си изчакват реда. Едно устройство четец струва около 300 лв. – за цялата страна са 20 000 броя, общата им цена е към 6 милиона лева. Парите бяха похарчени в поредното безсмислено мероприятие и отидоха в една фирма.

Предстоящите предсрочни избори ще струват поне 30 милиона лева. Държавните финанси са в цветущо състояние – поне така ни уверяват напускащите кораба. Ако има поне малко останал разум, сега е времето да се отменят пръстовите отпечатъци в болниците. Какво тук значат някакви си потънали 6 милиона? Няма и километър магистрала…

 

247 милиона повече за Здравната каса

Допълнителни 247 млн. лв. са заложени в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина. Той се оценява на 3,45 млрд. лв. Около  114 млн. лв. от предвиденото увеличение са за болниците, 47,6 млн. лв. са за лекарства за домашно лечение, 15,5 млн. лв. – за онкомедикаменти, почти 20 млн. лв. – за личните лекари и още 24 млн. лв. – за дентална помощ. С други 25 млн. лв. е увеличен и резервът на касата, който по традиция също се харчи за медицинска помощ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. „… споделен от потърпевша майка миналата седмица: „Нормално ли е 9-месечно бебе с фрактура на черепа …“ А нормално ли е 9 месечните бебета да получават фрактура на черепа? И ако някоя истерична, но КРАЙНО НЕКАДЪРНА майка изкупва чуството си на вина с агресия – това нормално ли е? Щеше ли бебето да има нужда от медицинска намеса, ако майката си беше на мястото? И защо няма информация КАК СЕ Е СЛУЧИЛО ТАКА, че 9 месечно бебе да има фрактура на черепа?

  1. Наистина няма значение простотиите ти.

  2. след като си толкова убеден / убедена за пръстовите отпечатъци защо не си пишеш името , ами ми „никаш“ с латиница и нямало значение? Овца ли си ? Или неграмотен идиот? Хайде хващай си приятелите ,които са същите като теб и изчезвай. Има БОГ , той ще ти върне вместо пациентите,които са подложени на унижение

 2. Пръстови отпечатъци ЩЕ ИМА!!!!!! Колкото и това да не се харесва на източващите здравната каса. Колкото и да се стараят да слагат прът в колелата. Колкото и да настройват болните против системата. Само пръстовите отпечатъци гарантират, че един болен не лежи по едно и също време в шест болници, както се е случвало, когато приемът беше по лична карта. Защото веднъж сканирана, личната карта може да вкарва човека на легло в болницата, дори ако реално той е на почивка в Гърция или за гъби в Балкана… ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ ЩЕ ИМА, мамка ви тунеядци!!!! Системата не пази данни и не може да си крадете пари от здравната каса безнаказано. За това подстрекавате болните да се премахне!

  1. Впечатляваща защита,правата на личността нямат значение.Да премахнат личните карти,да ни вкарат по един чип и ще знаят всеки къде е по всяко време като част от защитата на правата на личността.С една дума грижат се за нас,пей сърце.Препоръчително е чипът да е в задника и с обратна връзка,когато гласуването не върви в правилната посока на следващите,които ще гласуват да се показва от чипа една игла и да ги бодне за подсещане.

  2. Тунеядци са тези, които така горещо защитаваш! Аз не съм престъпник и не искам да давам пръстови отпечатъци. Цветанов, който беше раследван не позволи да му снемат ДНК проба, а на мен ще ми вземат отпечатъци! А снимка в профил и анфас не искате ли?

   1. Ами не си престъпник и затова няма да ти бъде взет пръстов отпечатък а идентификатор, който се генерира от него и от който не може да се възстанови отпечатъка ти…

 3. Пръстови отпечатаци ще има,докато има такива недоразумения като Москов!Как може един лекар станал министър по стечение на обстоятелствата,да счита,че всички лекари са крадци и мошеници и всички болни са техни помагачи в краденето???Вероятно има и такива мърши в стадото,но има други начини за борба с това явление.Може ли този простак,който стигна дори до майките……….,да посочи в колко държави са внедрени пръстовите отпечатаци,като средство за борба с нарушенията в здравната система?

 4. Не знам дали ще има пръстови отпечатъци в болниците или ще ги премахнат. Но като гледам какви сериали дават по телевизията още не съм сигурен за отпечатъците. Не са важни сериалите, по-важното е, че лекарското съсловие не стана като един и да викне, така че всички да го чуят: „Не не не разменяме бебета, не ние не продаваме бебета, не ние не източваме НЗОК, не, лекарите имат здрав морал, те работното си време се занимават с лекуване, а не с интриги , управителите на болници не назначават цялата си рода в болницата и се чудят кое от децата на направят началник, това което показва телевизията е лъжа, българските лекари не са толкова корумпирани. Докато ни внушават подобни истини без реакция от съсловието пръстовите отпечатъци ще ги има и трябва да ги има.

 5. Докато поемат тези постове такива министри като Москов така ще бъде мили хора,този сектор трябва да се поема от мъдри хора и добри специалисти.

 6. Няма да обикалям света, за да видя къде има пръстови отпечатъци и къде няма. Това министърът не си го е изсмукал от пръстите. Докторите трябва да ги хване срам . Трябва отнякъде да се започне. Има доктори с 60.000 лева заплати има доктори с 600 лева. Страната ни е проядена от корупция и трябва отнякъде да се започне. Българското общество трябва да престане да роптае против всеки най-малък опит за промяна. Нито една промяна не стана, нито в полицията, нито в образованието, нито в здравеопазването, ясно е защо. Опозицията иска избори. Е получиха изборите. Догодина е възможно и два парламентарни вота да има. Няма лошо – ще има. Лошото ще стане, когато установим, че не сме мръднали и крачка напред.

 7. ДА СЕ МАХНЕ ВСИЧКО , КОЕТО ПРЕЧИ ЗА ОБОГАТЯВАНЕ В НАШИТЕ бОЛНИЦИ .НАВЪН НА ПАРКИНГИТЕ ПРЕД БОЛНИЧНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ КОЛИТЕ СА ОСТАРЯЛИ И ИМА НУЖДА ДА СЕ ЗАКУПЯТ НОВИ ТАКИВА .НЕ ПРЕЧЕТЕ НА ТЕХНИЧЕСКИЯ ПРОЦ;ЕС .ДЪРЖАВАТА ДА ЗАПОЧНЕ БЪРЗО МОДЕРНИРАНЕ НА ЗАВЕДЕНИЯТА С НАЙ НОВА АПАРАТУРА , ТА ДА МОГАТ ПАЦИЕНТИТЕ ДА ПЛАЩАТ ПО ДЕБЕЛИ СМЕТКИ ..НЕ ВИ ЛИ Е ЯСНО ЗАЩО Е ТОЗИ СМЕШЕН ПЛАЧ И ВОЙ .ЛОШОТО Е ЧЕ В ТОЗИ ХОР ВКАРАХА КУП ДЕБИЛИ ЗА ДА РЕВАТ .

 8. Преди 2 месеца влязох в болница.Пръстовите отпечатъци отнеха време.вместо едим можеха да се приемат двама болни.Сестрите се нервеха,а ние болните още повече.За съжаление вместо да си улесняваме живота,позволяваме да ни го УСЛОЖНЯВАТ луди като министър Москов.

 9. ХАЙДЕ СЕГА И АКЪВ ОТ ДОНАВАЛ…….. СЪВСЕМ СМЕ ЗАКЪСАЛИ

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.