Мая Манолова: Идва краят на двойния стандарт при храните

Снимка: Архив

Горда съм, защото именно от София, в рамките на председателството на България ще прозвучи толкова важното послание към всички граждани на Европа – идва краят на двойния стандарт при храните. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на брифинг, на който бяха представени най-важните акценти на форума „Двойният стандарт при храните в ЕС- да сложим проблема на масата”.

„Защото и в този момент дори, Иван от София купува от магазина шоколад на детето си – но шоколад с 5% по-малко мляко и 5% по-малко какао и на по-висока цена, от същата марка шоколад, която купува на свето дете Клаус от Берлин”, посочи омбудсманът Мая Манолова.

Тя подчерта, че националният вкус трябва да бъде изключен като критерий за оценка, когато става дума за продукти от една и съща марка, но с различно качество.

По думите й този проблем би могъл да бъде решен единствено със законодателни промени. „Но е важно какви ще бъдат тези законодателни промени и кой ще преценява дали отклоненията са съществени”, аргументира се тя.

„И второ – как националните органи ще правят тази преценка. Дали ще имат достатъчно смелост да застанат срещу могъщите транснационални компании. Затова аз продължавам да настоявам за централизиран контрол на европейско ниво. Нужен е ОЛАФ за двойните стандарти при храните”, допълни още омбудсманът.

Тя увери, че усилията ѝ в тази посока няма да спрат, за да не се допусне проблемът да бъде приглушен с палеативни мерки.

„Всички сме наясно, че тази битка не е просто битка за поредни промени в европейското законодателство. Това е битка за справедливост, битка за доверието на гражданите в ЕС”, завърши изказването Мая Манолова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България