Мбапе до Меси за "Златната обувка"

20-годишният нападател на Килиан Мбапе от ПСЖ приближи Лионел Меси от "Барселона" в битката за "Златната обувка" за голмайстор №1 в Европа. Френският талант отбеляза хеттрик срещу "Монако" (3:1), докато аржентинецът не успя да се разпише срещу "Реал Сосиедад" (2:1) през уикенда.

Така Меси остава с 66 точки (33 гола умножени по коефициента на Ла Лига, който е 2), докато Мбапе вече има 60 пункта (30 по 2). Трети върви ветеранът Фабио Куалярела от "Сампдория". Той е с 22 попадения и респективно 44 точки, тъй като Серия А също има коефициент 2.

Мбапе стана най-младият играч в историята на Лига 1 с 30 гола в рамките на един сезон. Той и Меси пък са единствените с над този брой попадения в цяла Европа на ниво първенство.

"Още сме разочаровани от отпадането в Шампионската лига, но животът и футболът продължават - каза Мбапе. - Оставам в ПСЖ, няма да ходя в "Реал". Радвам се, че Зинедин Зидан се върна като треньор и ще продължа да ги следя, но само като фен".

Парижани си бяха осигурили титлата във Франция, осма в историята на клуба, след като преследвачът "Лил" завърши 0:0 с "Тулуза" и бяха недостижими на върха. Така Мбапе и компания вдигнаха осма шампионска титла. В двубоя с "Монако" домакините почетоха катедралата „Нотр Дам”, която горя преди седмица. Световноизвестния готически храм бе изобразен на екипите на ПСЖ. Надпис "Нотр Дам" пък бе изписан на всяка фланелка на играчите, вместо техните имена.

Двубоят с "Монако" ще се запомни и със завръщането в игра на бразилската звезда Неймар, който се възстановяваше от контузия, получена на 23 януари.

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят