МВР на крак заради опашките на „Кулата“ 

Колите започнаха да се източват към обяд днес и трафикът в края на деня беше нормален.

Единствен пропусквателен пункт за туристи

Автомобили и камиони започнаха да се редят още през нощта

Спряха сърбите

Допълнителни полицейски екипи бяха вдигнати на крак заради километричните опашки, които започнаха да се вият на “Кулата” още през нощта срещу понеделник. След като гръцката страна остави само този пропусквателен пункт за хората, които са тръгнали на почивка, трафикът очаквано се превърна в кошмар за шофьорите.

Въпреки че от 6 ч. сутринта Южната ни съседка спря да пуска сръбски туристи заради нарасналия брой заразени в западната съседка, това не облекчи особено хората, тръгнали на море в Гърция по единствения възможен маршрут и пристигнали на пункта рано сутринта.

Чакаха, както леки коли, така и камиони. Малко след 8 часа сутринта опашката беше вече над 10 км. От “Гранична полиция” съобщиха, че тя се е източила малко след обяд.

Още в неделя оттам съобщиха, че на ГКПП “Маказа”, ГКПП “Капитан Петко войвода” и ГКПП “Ивайловград” не се пропускат туристи, а само лица, които имат разрешително за пребиваване или основно местожителство в Гърция.

На пунктовете “Илинден” и “Капитан Петко войвода” към Гърция се пропускат товарни автомобили и сезонни работници, а на ГКПП “Ивайловград” - само сезонни. Всички туристи могат да преминат на влизане в България на работещите гранични пунктове без ограничения. През ГКПП “Златоград” не се минава и в двете посоки.

Министър Младен Маринов:

Има затруднения заради гръцките мерки

“Над 15 екипа на полицията допълнително са насочени към ГКПП “Кулата”, освен екипите на Гранична полиция, които са в пълен състав, дори има командировани гранични полицаи да подпомагат движението”, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

По думите му има затруднения, с оглед на мерките във връзка с COVID-19, въведени от гръцките власти. Той припомни, че последните рестрикции на гръцките власти са за недопускане на граждани от трети страни и в тази връзка сръбските граждани, които били в опашката, не е имало как да преминат.

“Ежедневно изпращам там ръководни служители, които водят комуникация с гръцките власти. Направихме организация. Част от тези, които бяха вече в колоните и нямаше как да се върнат, бяха пропуснати, а другите бяха върнати”, каза още министърът.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България