Меглена Кунева, моралът и лъжата

С ликвидирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ България претърпя невъзвратими загуби за над 10 милиарда евро

Бившата еврокомисарка сменя името си, но не и котилото

„Затварянето на 3-ти и 4-ти блок на централата е технически и политически скандал (...) и ще донесе огромни загуби на българския народ за милиарди левове“. Това посочва президентът на Световната асоциация на ядрените оператори проф. Андре Майсьо в писмо, адресирано до тогавашния премиер Сакскобургготски.

Още за скандала около закриването на двата реактора, като резултат от далаверите на Меглена Кунева, както и пагубните й за България действия в сектори като земеделието, четете утре в следващата част от поредицата във в. „Труд“.

Продължение от бр. 229

Меглена Кунева обвини вестник „Труд“, че води война срещу нея. „Труд“ единствено разкри с факти мръсна кампания срещу Медицинския университет-София (МУС) и неговия бивш ректор акад. Ваньо Митев, имал неблагоразумието да остави след себе си 100 млн. лв. приходи в бюджета на ВУЗ-а.

Кунева вероятно разчита на късата народна памет и забравя колко много зловещи факти са излизали за нея в редица медии и от редица коментатори, депутати и най-обикновени граждани. Ние ще припомним една малка, но напълно достатъчна част от тях за разкриване на “Истинското лице на Меглена Кунева“ (Емил Кошлуков по TV7, https://m.vbox7.com). Всеки, който се интересува, може да влезе в Google и да напише ключовите думи “Меглена Кунева и АЕЦ“, “Меглена Кунева и Габонската афера“, “Меглена Кунева и „Труд“ или просто “Меглена Кунева“, но като че ли най-подробното изследване за нея е в сайта “BG coffe” от 13.10.2012.

Кунева се провъзгласи за носител на новия морал в българската политика. Тя често споменава думите МОРАЛ, ЧЕСТНОСТ, ЧИСТОТА и ИСКРЕНОСТ с чувството, че е типичен носител на тези качества. Тя е „ЧИСТА“, „НЕПОРОЧНА“, „НЕОБВЪРЗАНА“ и „Готова за президент на България“; “МОЯТА ОРГАНИЗАЦИЯ ЩЕ БЪДЕ ЕДИН МОРАЛЕН БОРД; “Поискахме операция „чисти ръце“... Медийното пространство пропищя от претенциите на Кунева и сие да борят корупцията от позицията на кристално чисти и неопетнени. Такава ли е Кунева, такива ли са Даниел Вълчев (вж. Даниел Вълчев - „BG coffe”), Димитър Танев и сие?

Кунева и лъжата

Един политик, претендиращ, че е върховен борец срещу корупцията, първото, което не трябва да прави, е да лъже. А Кунева-Пръмова лъже, при това непрекъснато. Марк Твен е казал: “Не лъжа, понеже не помня“. Кунева явно не помни дори как се е казвала!

В „Истински лъжи от Меглена Кунева-Пръмова“ (“Frognews”, 04.11.2012) четем: „Това е фамилията на съпруга ми, която аз не съм приела никога, просто защото така съм решила, защото в нашето семейство тоталитарни привички не съществуват“. Това казва бившият еврокомисар и настоящ кандидат за нова политическа кариера Меглена Кунева-Пръвома в Деня на Европа, 9 май 2012 г. на среща с граждани на Русе.

През 1986 г. обаче Меглена Щилянова Кунева-Пръмова получава диплома за защитена научна степен „кандидат на науките“ N/дата: 16203/09.12.1986 г., утвърдена с протокол N/дата: 4/24.11.1986 г. Тази дисертация, както и съпътстващият автореферат, се пишат от кандидата за научната степен. И двата текста са подписани с името Меглена Щилиянова Кунева-Пръмова!“

„BG coffe” дава на 13.10. 2012 много подробна информация за живота и кариерата на Кунева-Пръмова, която твърди: „Моята организация ще бъде един морален борд“. В свое интервю по Нова телевизия на 20 май 2012 г. тя често споменава думите МОРАЛ, ЧЕСТНОСТ, ЧИСТОТА и ИСКРЕНОСТ с чувството, че е типичен носител на тези качества.

Коя всъщност е Меглена Кунева? Истинското й име, съгласно акта за граждански брак, сключен на 22 април 1984 г., е МИГЛЕНА ЩИЛЯНОВА КУНЕВА-ПРЪМОВА. После, когато иска да скрие изцяло името си и се поевропейчва, става МЕГЛЕНА КУНЕВА.

В коментар на „Труд“ по темата се посочва: „Не е важно дали е Миглена или Меглена, дали Щилянова не се споменава преди 1989 г., или има ли тире Пръмова, или не. Важно е Вие, г-жо Кунева, носителката на висок морал и непримирима с корупцията, да не ЛЪЖЕТЕ!“

Кунева и миналото

Миналото на Кунева е разглеждано от Емил Кошлуков по TV7 (https://m.vbox7.com) и „BG coffe” от 13.10.2012 г.

"НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАМ ОТ ПОЛИТИЧЕСКОТО СИ МИНАЛО, ТО НЕ МИ ТЕЖИ“, казва Меглена Кунева. И как да се притеснява с такова житие, с такова битие, с толкова покровители, толкова умели комбинации, игри и лъжи... И винаги оцелява! Но сегашната й роля не е като предишните. Сега пак е „кукла на конци“, но на много високо ниво.

Лично по предложение на Тодор Живков ЦК на БКП на 3 юни 1988 г. по принуда създава Комитет по правата на човека с ръководител секретаря на ЦК на БКП Константин Теллалов. Неочаквано за много от старите комунисти снахата на секретаря на ЦК на БКП Иван Пръмов – Меглена Кунева-Пръмова, още незавършила юридическия факултет, без никакъв стаж и опит, е назначена за личен секретар на Теллалов и водещ юрист на казионния Комитет по правата на човека.

Комитетът трябва да неутрализира действията на зараждащата се българска опозиция... Комитетът по правата на човека е под опеката на Секретариата на ЦК на БКП и под методичното ръководство на вътрешния министър Димитър Стоянов и първия му заместник ген. Григор Шопов – несменяем шеф на ДС. Назначаването на Пръмова я прави висш партиен номенклатурен кадър. Освен властови позиции, Комитетът имаше и репресивни функции. И Меглена Пръмова заема високата партийна позиция до падането на комунизма, но и тя като Теллалов бързо се преориентира и сменя името си - става Кунева, но не сменя „КОТИЛОТО“ си.

Синият депутат Христо Марков казва следното: "Следствието по тази крупна кражба (Габонската афера) съзнателно се влачи много години. Всички документи по сделката са изчезнали, включително и тези от архива на Министерски съвет, за който е отговаряла Меглена Кунева. Когато дойде редът на Кунева да даде показания, тя вече не можеше да бъде призована, защото царят я спасява. Неочаквано за всички, Симеон Сакскобургготски я прави депутат от неговата партия НДСВ и тя се сдобива с имунитет. През годините се смениха много кабинети, Народни събрания, министри, президенти, а държавните служители се сменяха като мръсни чорапи. Но една фигура присъства неизменно в номенклатурния списък на МС от 1989 до 2001 г. и това е Меглена Кунева-Пръмова (неизменен старши съветник или директор на Правна дирекция на МС). Фактът, че политбюровската снаха е била на ключови позиции при всякакви разноцветни и антагонистични политически правителства, потвърждава ролята и намесата на кукловодите и техния чадър над Кунева. ТОЛКОВА ДЪЛГО ВИСШИТЕ ЧИНОВНИЦИ СЕ КРЕПЯТ ЕДИНСТВЕНО ОТ СЛУЖБИТЕ С ДВЕТЕ БУКВИ – ДС".

Доклад N 157 от 23 март 1992 г. все още е в неизвестност и очевидно никога няма да види бял свят. Известно е обаче, че в Доклада е имало подробна информация за т.н. Габонска афера, в която важна роля е играла Меглена Кунева. Нейната съпричастност към изнасянето и унищожаването на доклада на Луджев е много вероятна, защото като юридически съветник на премиера, тя държи ключовете на архива на МС.

Коментар на Труд: „Странна аналогия има между изнасянето на доклада на Луджев и изнасянето на документацията за обществената поръчка за ново общежитие на МУС от подкрепяната от Кунева проф. Вихра Миланова, с цел несключване на договор“.

Кунева и АЕЦ “Козлодуй“

Никога не бива да се забравя най-голямата щета, която е претърпяла бедната и оглозгана България след 1989 г. – закриването на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй“. След хищническата приватизация, банкови банкрути и безброй далавери, парите се преразпределяха, но голямата част от тях все пак оставаха в България. С ликвидирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй“ България претърпя невъзвратими загуби за над 10 милиарда евро и главен виновник за това е Меглена Кунева.

Темата трябва да се повтаря дотогава, докато призоваваната многократно прокуратура не разследва предателството към Родината.

Ето някои извадки от коментари по медиите:

В “Plovdiv Media” (“Достена срeщу оялите се и Кунева-Пръмова, която не се наяде“) анализаторът Минчо Христов заявява, че “самовлюбената и самообявяващата се за месия червена снаха, плаче за затвора: Само заради предсрочното закриване на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй“ всички българи плащаме по 30 на сто по-скъп ток. Знае се, че договорът за закриването им беше сключен с измама, в която участваха Меглена Кунева и Гюнтер Ферхойген. Тези двама лобисти излъгаха най-безобразно, че Европейският съюз искал закриването на реакторите. Истината е точно обратната – никой от ЕС не е поставял като условие за присъединяването на България закриването на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй“. Такова условие постави частната банка “Париба“.

По времето, когато Кунева преговаряше за приемането ни в ЕС, а АЕЦ Козлодуй произвеждаше електроенергия за 2 ст. за кв./ч., петата по големина банка в света “Париба“ финансираше румънската атомна централа “Черна вода“. Естествено интересите на “Париба“ бяха да се осигури пазар на румънската централа на Балканите, за да си върне по-бързо инвестициите и да осигури съответната печалба, като се закрият 3-ти и 4-ти енергоблокове на на АЕЦ “Козлодуй“. Не случайно след изтичането на мандата й като еврокомисар, Кунева беше наета от банка “Париба“ за член на борда на директорите. Във всеки случай измамата й трябва да бъде разследвана от прокуратурата!“

Много интересно съвпадение е, че „след като приключи мандата му на министър по енергетиката, Милко Ковачев работи известно време на висок пост в софийския офис на „Париба“, а по-късно беше преместен с по-голямо възнаграждение в лондонския й офис! Явно и той получава от банката заслужена благодарност като Меглена Кунева.“ („Меглена Кунева“ – „BG coffe”, 13.10.2012).

"Меглена Кунева трябва да бъде уличена, порицана, да й се търси сметка за предателство на националните интереси и да застане пред съда заедно с Гюнтер Ферфойген." (Волен Сидеров, 2 Февруари 2014 г., коментар по “Всяка неделя“).

“Каква е играта? Френската банка „Париба“.. се бори отдавна да закрие блоковете. Защо? Защото е инвестирала милиарди в румънската централа “Черна вода“ и българската е конкуренция – тя трябва да се закрие. Кой ще я закрие – госпожа Кунева, тя започва тази дейност, след което получава награда. Тя като си приключи функциите с предаване на интересите на България и я сложиха в Надзорния съвет на „Париба“ с огромна заплата (40 000 евро месечно). Това е факт, поради който даже имаше обвинения за конфликт на интереси... След изтичане на мандата на Кунева и приключване на работата й като еврокомисар в Брюксел, тя е получила солидна сума за “съпричастността си“. Къде е тръгнала Меглена Кунева? Защо ГЕРБ все още не я дава на прокуратурата?“ (Люба Манолова 04.01.2013 г.).

В изявление пред Кошлуков тогавашният външен министър Николай Младенов казва: „Закриването на малките реактори на „Козлодуй“ никога не е било част от изискванията на Европейския съюз за присъединяването на България… Закриването се превърна в част от изискванията, когато ние сме поели този ангажимент!“

Малцина помнят как организацията за борба с политическата корупция Транспъранси интернешънъл разкритикува назначението на Меглена Кунева и други трима бивши еврокомисари на „доходни позиции“ в частния сектор. Съобщението за този скандал дойде с новината от агенция Ройтерс, че акционерите на френската „Париба“ са гласували назначаването на Меглена Кунева като член на борда на банката." (Pik.bg, 03.02.2016 г.).

В статията „Ташева срази Меглена Кунева: Тя нагло излъга за АЕЦ „Козродуй“ се посочва, че „тя излъга, че ЕК иска да ги (3-ти и 4-ти реактор – б.р.) затвори, защото не са ремонтирани на достъпна цена. Договори квоти за земеделието, които убиха, повтарям, убиха българския фермер. Кунева-Пръмова е единственият еврокомисар в историята, който е бил уличен в конфликт на интереси. Кунева-Пръмова не държи на нито една положена клетва от нея“.

(Fasci ndoo.blog.bg, 08.12.2013 г.).

Още по темата четете в следващия брой.

 

Меглена Кунева - коя е тя

Меглена Щилиянова Кунева е родена на 22 юни 1957 г. в София. Дъщеря е на буфосинхрониста и киноактьора Щилиян Кунев.

През 1981 г. завършва „Право” в СУ „Климент Охридски”. През 1984 г. се омъжва за Андрей Пръмов, син на българския партизанин и политик от БКП Иван Пръмов, тогава председател на Централния кооперативен съюз и народен представител, секретар на ЦК на БКП и кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП.

Лично по предложение на Тодор Живков на 3 юни 1988 г. ЦК на БКП по принуда създава Комитет по правата на човека с ръководител секретаря на ЦК на БКП Константин Теллалов. Неочаквано снахата на секретаря на ЦК Иван Пръмов - Меглена Кунева-Пръмова, още незавършила юридическия факултет, е назначена за личен секретар на Теллалов и за водещ юрист на казионния Комитет по правата на човека. От 1987 до 1991 г. е  журналистка  в БНР, в програма „Христо Ботев”, като от 1988 до 1990 г. работи и в казионния Комитет за правата на човека.

Кунева беше зам. министър-председател по европейските политики (2014 – 2017) и министър на образованието (2016 – 2017).

Тя е министър по европейските въпроси в 2 поредни правителства – на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев (2002 – 2006).

Първоначално близка до партията Национално движение „Симеон Втори” (НДСВ), през 2012 г. Кунева застава начело на новосъздадената партия Движение „България на гражданите” (ДБГ), която влиза в 43-тото Народното събрание като част от Реформаторския блок.

Тя е бивш вицепремиер в предходния кабинет на Бойко Борисов. През юли 2018 г. беше номинирана за посланик на Европейския съюз в Съвета на Европа в Страсбург.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване