Медведев: Споразумението между "Газпром" и Украйна е компромис

Руският премиер Дмитрий Медведев

Компромис - така определи газовото споразумение между "Газпром' и Украйна руският министър-председател Дмитрий Медведев. По думите му компромисът е бил необходим. Медведев публикува статус във фейсбук, в който заявява, че въпросите по транзита на руски газ през Украйна са уредени и ще продължат в условия, с които са съгласни и двете страни.

"Подписването на документите показва, че дори и по най-сложните въпроси може да се говори и да се постига договореност", написа руският премиер. По думите му преговорите по споразумението са текли в тристранен формат, т.е. - с участието на Европейската комисия. Срокът на доставките е 5 години, през които Киев ще получи най-малко 7 млрд долара, съобщи президентът Володимир Зеленски. А страните могат да продължат договора поне за още десет години. Според Зеленски това гарантира енергийна сигурност и благосъстояние за украинците.

Шефът на "Газпром" Алексей Милер определи сделката като възстановяване на баланса на интересите между Русия и Украйна. Самите преговори продължиха пет дни във Виена. Споразумението влиза в сила след 31 декември 2019 г.

Коментари

Задължително поле