Международни хорови празници събират 350 таланти в Шумен

Международни хорови празници събират 350 таланти в Шумен

Шумен събира над 350 хористи, диригенти и пианисти от страната и чужбина за 24-то издание на Международни детско-юношески хорови празници "Добри Войников". Единствените по рода си хорови празници, които се провеждат 45 г. без прекъсване, тази година са посветени и на 85 г. от рождението на инициатора проф. Венета Вичева. Девет хора от Пловдив, Шумен, Варна и Бургас ще вземат участие, също и формации от Унгария, Румъния и Украйна ще се изявят на шуменска сцена от 6 до 9 април.

Музикалният форум стартира с премиера на песенен цикъл на шуменския хор „Бодра песен". Хористите ще изпълнят за първи път 4 песни от композитора Любомир Денев по стихове на Мария Донева. По този повод в първия ден в регионалната библиотека "Ст. Чилингиров" хоровите празници ще започнат с творческа среща с поет и композитор, под надслов „В ритъма на поезия и музика". Донева ще представи и новата си стихосбирка "Любовта идва".

Специално ще бъде участието и на унгарския хор "Аурин" към Музикалното училище на името на Золтан Кодай в Кечкемет, Унгария. По повод 135 г. от рождението на Кодай (1882-1967) 2017-та е обявена за Година на Кодай от ЮНЕСКО.

За първи път и по случай 45-годишнина на фестивала ще се проведе Творческо ателие с хоровете, на което те ще подготвят за изпълнение специално написаната хорова творба – кантатата „Синьо небе от мечти" по текстове на Мария Костадинова. Композиторът и диригент от Словения Амброж Чопи ще ръководи работата с хоровете и ще дирижира премиерата на гала концерта на 8 април.

По традиция в рамките на фестивала се провежда творческата среща за гостите – диригенти, музиканти и учители, на която водещ и лектор ще бъде проф. Теодора Павлович. На 7 април от 14,30 ч. в Арт-студио 3 на БНР Радио Шумен ще има лекция "Методи за художествена интерпретация на хоровата партитура и значение на литературния текст за изграждане на интерпретационния модел".

Ïðîãðàìàòà íà õîðîâèòå ïðàçíèöè

Тази година за втори път ще бъде връчена награда за диригентско майсторство "Проф. Венета Вичева" – грамота и статуетка. Наградата е учредена от фондация "Венета Вичева" с председател Томислав Вичев. Комисия от гостуващи диригенти проф. Теодора Павлович, проф. Емил Янев, Амброж Чопи и д-р Галина Луканова ще определи носителя.

Всички хорове ще получат диплом за участие от кмета на Шумен Любомир Христов, под чийто патронаж се провеждат празниците. Община Шумен е и спонсор. Ще получат диплом от Българския хоров съюз, Грамота от Националния дворец на децата, Грамота от Федерацията на хоровете към Европейския съюз и Сертификат за участие в Творческото ателие със словеннския композитор Амброж Чопи.

Коментари

Задължително поле