Между 57 и 109 млрд. долара са стрували на САЩ кибератаките през 2016 г.

Кибератаките, извършени през 2016 година са стрували на икономиката в САЩ между 57 и 109 млрд. долара. Това съобщи Съветът на икономическите съветници към Белия дом, който публикува в петък последния си доклад.

„По наши оценки злонамерената активност в киберпространството през 2016 година е ощетила икономиката ни със сума, възлизаща на 57-109 млрд. долара“, гласи заключението на Съвета, който също така алармира, че в бъдеще нападенията на хакерите срещу важни инфраструктурни сектори в САЩ могат да нанесат и много по-големи финансови щети на страната.

В отчета се отбелязва особена загриженост по отношение на атаките срещу т.нар. "критична инфраструктура" като магистрали, електропреносни мрежи, комуникационни системи, язовири и съоръжения за производство на храни, които биха могли да доведат до значителни последици, простиращи се много извън целевите жертви.

"Ако дадена фирма притежава критичен инфраструктурен актив, една подобна атака срещу тази фирма може да доведе до сериозни смущения в цялата икономика", предупреждават експертите. Те добавят, че особени притеснения пробуждат евентуалните нападения срещу финансовия и енергийния сектор. "Тези сектори са взаимосвързани вътрешно и са зависими, както от другите сектори, така и от интернет. Затова те са изложени на най-големия риск за опустошителна кибератака, която ще се разпростре през цялата икономика", коментират още специалистите.

В доклада, позоваващ се на заключенията на американското разузнаване се твърди още, че Русия, Китай, Иран и Северна Корея са страните, които най-активно са се опитвали да хакват правителствените агенции и частните компании в САЩ.

Подчертава се и че зад кибератаките най-често стоят "корпоративни конкуренти, активисти, отстояващи своите политически позиции, както и престъпни банди."

/БГНЕС/

Коментари

Задължително поле