Мей подкани британците да подкрепят споразумението за Брекзит: То е единственото възможно

Британският премиер Треза Мей заяви, че споразумението за Брекзит, подписано от всички европейски лидери на извънредната среща на върха в Брюксел е „единственото възможно“. На пресконференция след форума тя призова британските депутати и гражданите на Великобритания да подкрепят сделката.

„Ако хората си мислят, че има някаква друга възможност за преговори – грешат. Това е сделката, която бе поставена на масата, това е възможно най-добрата сделка, това е единствената възможна сделка“, категорична бе Мей, като увери, че Лондон ще „продължи да поддържа близки отношения с европейските си партньори“, предаде БГНЕС.

„Имаше хора, които поставяха под съмнение сключването на споразумението. Категорична съм, че отхвърлям това мрачно настроение на отчаяние. Не съм натъжена, че напускаме ЕС. Но виждам, че има европейски лидери и британски граждани, които изпитват това чувство“, заяви Мей. „Аз обаче съм изпълнена с оптимизъм за следващия етап от бъдещето на Великобритания“, подчерта тя.

„Брекзит ще сложи край на юрисдикцията на Европейския съд на територията на Великобритания“, припомни, Тереза Мей, а също, че след сделката за Брекзит Лондон ще напусне Съвета по селско стопанство и рибарство на ЕС.

„Обединеното кралство отново ще бъде независима морска държава, която ще има суверенен контрол върху водите си“, подчерта тя. На журналистически въпрос дали все пак има някой във Великобритания и ЕС, който да е доволен от сделката, Мей заяви, че тя е „добра за всички в Обединеното кралство и защитава работните места и живота на хората, живеещи в него“.

„Не трябва да се допуска провеждането на нов референдум“, подчерта Мей и допълни: „Британските граждани ще очакват парламентът да гласува по сделката. Повечето хора в Обединеното кралство искат сделката да бъде сключена, искат да се фокусираме върху решаването на ежедневните им проблеми“.

Британските депутати ще гласуват по сделката преди Коледа.

Коментари

Задължително поле