Мелания Тръмп иска уволнението на съветничка в Белия дом

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп е поискала уволнението на висша съветничка на президента Доналд Тръмп, предаде Би Би Си.

Тя влязла в конфликт със заместничката на съветника за националната сигурност Майра Рикардел по време на обиколката си в Африка през октомври, твърдят US медии.

„Канцеларията на Първата дама смята, че Майра Рикардел повече не заслужава честта да работи в Белия дом", каза говорителката Стефани Гришъм.

Белият дом и Съветът за национална сигурност все още не са коментирали темата.

Искането за оставка дойде в момент, когато US медии твърдят, че Тръмп обмисля промени в администрацията и може би обмисля махането на шефа на канцеларията на Белия дом Джон Кели или министърката по вътрешната сигурност Кирстен Нилсен.

Напрежението между Мелания и съветничката се изострил след обиколката на първата дама в Африка през октомври, когато Рикардел се опитала да намали отпуснатите държавни средства за тази обиколка, а имало и спор за местата в самолета.

Запознат с работата на Рикардел в Съвета за национална сигурност източник заяви, че тя е в лоши отношения с повечето служители на съвета и е настроила срещу себе си всички освен самия Болтън, който е неин пряк ръководител, посочва Ройтерс.

„Уолстрийт джърнъл“ писа във вторник, че екипът на Тръмп смята, че Рикардел стои зад някои „негативни твърдения“ в медиите за Мелания и нейния персонал. Изданието посочва, че тя постоянно влизала в спорове с шефа на Пентагона Джеймс Матис по „кадрови решения“, а имали и различия по някои политики.

Рикардел е бивш ръководен кадър на „Боинг“ и е работила в предизборния екип на Тръмп. По-рано тази година съветникът за националната сигурност Джон Болтън я избра за своя заместничка.

Коментари

Задължително поле