Мелони се скара на Фон дер Лайен с писмо

Докладът на ЕК за върховенството на закона изправи на нож Джорджа Мелони и Урсула фон дер Лайен.

Реакция на доклада на ЕК за върховенството на закона

Тезите в критичния документ се пръкнаха седмица по-рано в парижкия “Льо Монд”

В Рим очакват още атаки срещу премиерката заради вота ѝ срещу “приятелката Урсула”

Джорджа Мелони се скара на Урсула фон дер Лайен заради безпрецедентните критики срещу италианското правителство в получен в Рим официален документ на Европейската комисия.

Става дума за доклада за 2024 г. за върховенството на закона, в който кабинетът на Мелони е обвинен в потъпкване на свободата на информацията в Италия и по-специално в държавната телевизия РАИ. В писмото си Мелони определя съдържанието на доклада като “фалшиви новини” и го жигосва като неумела, непохватна и подозрителна атака срещу кабинета є на общоевропейската изпълнителна власт, оглавявана от Фон дер Лайен.

“Скъпа Урсула, преди няколко дни, както всяка година от 2020 г., Европейската комисия публикува своя Годишен доклад за върховенството на закона в ЕС”, започва Джорджа Мелони посланието си. “В него окончателните препоръки към Италия не се различават особено от тези от предишни години - продължава премиерката - но за първи път съдържанието на този документ е изкривено от някого с цел политическа употреба и той се превръща в опит за груба атака срещу италианското правителство. Някои от авторите дори стигат толкова далеч, твърдейки, че в Италия върховенството на закона било въобще застрашено, а свободата на информацията и по-специално тази в държавния телевизионен оператор РАИ е потъкана”.

По-нататък в писмото се подчертава, че части от доклада, засягащи Италия, са “тромави и клеветнически атаки, които могат да се появят и наложат само в опустошителния контекст на повтарящата се употреба на фалшиви новини, замърсяващи все повече и повече дебата в Европа”. “Жалко е, че дори докладът на Комисията за върховенство на закона не беше опазен от професионалистите по дезинформация и мистификации”, констатира Мелони. Накрая тя се присмива над критиките в документа, особено що се отнася до РАИ, по простата причина, че “сегашното правителство и подкрепящото го парламентарно мнозинство все още не са се възползвали от действащите разпоредби за обновяване на висшето ръководство на обществената телевизията”. “Членовете в момента на борда на директорите на РАИ бяха назначени през последния парламентарен мандат с мнозинство, в което моята управляваща днес партия “Италиански братя” не участваше, така че е трудно да се схване как правителството може да бъде обвинено в политическа намеса в управлението на държавната телевизия”, чуди се Мелони. И обещава да води безкомпромисна борба с фалшивите новини в Италия и в Европа, както и да защитава свободата и плурализма на информацията.

Но броени часове след разпространението на текста на писмото на Мелони до нейната “стара” (според италиански медии) приятелка Фон дер Лайен, гръмна друга, още по-сурова и безапелационна присъда срещу медийната политика на италианското правителство. “Откакто крайнодясната коалиция, водена от Джорджа Мелони, пое изпълнителната власт през октомври 2022 г., свободата на печата в Италия е подложена на нарастващ натиск с безпрецедентни нападки и посегателства, често инициирани от политици в опит да маргинализират и заглушат критичните гласове”, написа в подробен рапорт за условията на съществуване на медиите в Италия международният журналистически консорциум МСБО (Медийна свобода за бърз отговор). Други авторитетни италиански вестници пък написаха, че вече е налице истинска кампания за омаскаряване и дискредитиране на Мелони и политическите є съратници от заформилото се в Европейския парламент неолиберално мнозинство. Като главната причина за свирепите критики бил отрицателният вот на евродепутатите от “Италиански братя” при избора на Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК.

Да не говорим за това, че може би става дума и за комплот срещу нея от силните страни в ЕС, начело с Франция - седмица преди да се появят докладът на ЕК за върховенството на закона и медийният рапорт на МСБО, “Льо Монд” публикува общирна статия, в която прозират ясно тезите и изводите в двата документа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа