ВиК-Перник източвала от яз. „Студена“ повече вода от разрешеното

СЕМ наложи глоба от 30 000 лв. на 7/8 TV

Депутатите отличиха още 7 дейци на културата Лили Иванова с пожизнена награда от 700 лв.

Министър Ангелкова отива в Созопол заради дигата на Централния плаж

Калфин: Най-лошото за един пенсионен модел е той да се променя често

Бивша адреналинка е новата „Мис България” Радинела Чушева е завършила журналистика

Близо 8000 лева бяха събрани от концерт за лечението на 20-годишния Димитър

Местят спирка „Хлебозавода“ заради строеж на трафопост

Започват археологически проучвания по трасето на магистрала „Европа“

Задържаха подпалвач, причинил щети за над 50 000 лева

Сняг на Витиня, Петрохан и Юндола

Здравето на 80% от децата по света под заплаха

Започва поетапно осветяване на пешеходните пътеки в Горна Оряховица С приоритет са тези пред училищата и на възлови кръстовища

Оксфордският речник обяви за дума на 2019 г. „climate emergency“

Крадци задигнаха 20 тона шоколад заедно с камиона

Меркел: Заради Тръмп, всичко е капут. Освен Путин

Германският канцлер смята президента на САЩ за разрушител на световния ред, на фона на който кримският въпрос губи своята актуалност

В Германия продължават да обсъждат сензационното изявление на Меркел, към депутатите от долната камара на германския парламент, която каза, че призракът на световната криза се материализира. По този начин тя коментира заплахата на президента Тръмп да въведе мита за вноса на автомобили от Европа. Според канцлера, германците ще получат най-тежкия си удар за цялата история след края на войната.

Аналитичното издание Trib Live заедно с експертите на CNBC и Associated Press подготвиха специален бюлетин за икономическите отношения между ЕС и САЩ в светлината на речта на Меркел. След като прочетете този документ, ще останете с чувството, че много скоро за всички ще настъпи капут.

Може би затова в речта си за първи път Меркел заяви, че като лидер на най-голямата икономика в Европа, тя е решена да се бори за оцеляването на глобалните институции, появили се след Втората световна война и подложени на силни атаки от администрацията на Тръмп. „Международната финансова криза (2008-2009), никога нямаше да бъде разрешена толкова бързо, ако не бяхме работили заедно в дух на партньорство, припомни Меркел.

Лидерът на ФРГ избягва термина „търговска война“, наричайки митническата конфронтация икономически конфликт. Тя обясни, че Тръмп се опитва да маневрира между ЕС и КНР, като предлага на някои европейски компании да заемат освободената ниша от китайските стоки. Берлин обаче твърдо подкрепи Пекин, и предупреди своите компаниите, че е срещу такива практики.

Възможно е и ответните мерки на Китай за 34 милиарда долара като ответна мярка на въведените от Тръмп тарифи върху китайските стоки да са съгласувани с Германия, така че под митата да попаднат и такива американски продукти като суров петрол, соя и морските дарове. Основните бенефициенти на китайския „отговор“ станаха Русия и Иран, както и косвено Германия, която се интересува от евтиния руски газ.

Между другото Меркел каза, че отсега нататък международните тарифни конфликти със Съединените щати се основават на принципа „око за око“. ЕС, макар и със закъснение, отговори на митата за стоманата и алуминия с насрещни мита на вноса за $ 3,25 млрд. долара. С други думи, действията на участниците в митническия конфликт е спирала, която ще доведе до опасно намаляване на общия обем на световната търговия.

Ако Белия дом не спре своите търговски войни, тогава добрите времена за Европа ще приключат бързо, въпреки днешния растеж. И канцлерът на Германия заплаши своите депутати с американската, а не с руската заплаха. Досега германците успяваха да преориентират износа си на автомобили в Китай, като изтласкаха американски конкуренти оттам. Но какво ще се случи утре, ако покупателната способност на китайците бъде подкопана от рязкото намаляване на износа, след като втори такъв пазар в света просто не съществува.

Освен това Вашингтон почти открито призовава Пекин да се откаже от европейските стоки и да ги замени с американски. Тогава чудовищният търговски дисбаланс между САЩ и КНР ще изчезне, а с него и причините за митническия конфликт. По този начин Тръмп показва отношението си към съюзниците от Стария свят.

На този фон се събуди Париж, който въпреки „глобализма на Берлин“, мечтае Тръмп и Си Дзинпин окончателно да се скарат и той да заеме търговските позиции, освободени в тези два световни пазари. Икономисти от френската банка Natixis вярват, че европейските (да се разбира френските) производители на автомобили, самолети, химикали, компютърни чипове и заводско оборудване могат да поемат част от двата пазара, ако търговската война избухне в пълен мащаб, но за тази цел Петата република най-вероятно ще трябва да напусне ЕС.

Но всичко това зависи до каква степен американският президент желае да отиде далеч в изпълнението на националните си икономически планове за протекционизъм?

Информацията от Америка ни казва, че сегашното управление на Белия дом е уверено в правилността на стъпките си, и следователно няма да спре. Американската компания за набиране на персонал Glassdoor съобщи, че за първи път от много години недостигът на работна ръка в САЩ доведе до рязко покачване на заплатите. Така например към юни 2018 г. със 7,3% е увеличена заплатата на водачите на товарни автомобили, с 6,8% на специалистите в електронната търговия и с 5,1% на работещите в заводите. Увеличено е и заплащането на нископлатените категории като касиерите в банки и продавачите на дребно.

Днес, според проучване на Галъп, от юли 2018 г., 55% от всички американци вярват, че най-добрите им дни предстоят. Трудно е да си представим какво би могло да накара Тръмп да изостави следващите си планове за протекционизъм, ако американската икономика всеки път получава импулс за развитие от новите митнически ограничения на китайски или европейски стоки. Сега избирателната подкрепа на Тръмп нараства със скокове, а с това и шансовете му за преизбиране през 2020 г.

В това отношение пророчеството на канцлера Меркел за дългосрочна световна икономическа криза има реална основа. Интересното е, че много европейски политици вече не възприемат антируската реторика, на „арогантните“ американци. Логично е да се очаква, че германците и французите ще започнат да натискат украинците като трансатлантически протежета. В крайна сметка „приятелят на моя враг е и мой враг“.

В тази връзка, в кулуарите, както в Берлин, така и в Париж, смятат, че днес картите са невероятно благоприятни за Путин. Ако и през 2020 г. Тръмп все така седи на стола си, то след 2024 г. кримския въпрос логично ще се трансформира в банален териториален спор, а такива има над сто в света.

(Превод специално за „Труд“ Павел Марков)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. Тръмп и Путин заедно си правят криви сметки. Ако Европа и Китай играят заедно, няма страшно.

 2. Европа и Китай, не ги виждам, както Китай и Русия. Ако Европа не се погрижи сама за икономиката на всички в ЕС, опазване неприкосновеността на границите си, то тя ще е все повече зависима и експлоатирана, от САЩисаните които парадират и с НАТОпените за пушено месо.

 3. сенилният психопат меркел не ни интересува.
  нашето външно недоразумение трябва да преследва нашият интерес и той е реципрочност на визите за щатите. ако янките не ги свалят, ние трябва да бойкотираме всяко решение на ес, докато ес не въведе реципрочна мярка.
  солидарността не трябва да е само дъвка…

 4. САЩисаните още сабират девиденти от план „МАРШАЛ“, за който са се хванали, като удавник за сламка. Меркел в това да не се забравя, това е истината, докато СССР си плати дълговете към „съюзниците“ във ВСВ в тонове злато, без да са се докоснали до“МАРШАЛ“…

 5. Zaradi Merkel v Evropa sichko e KAPUT . USA ima top nauchni centrove i nai-novite tehnologii , privlichat top mladi specialisti i ucheni i vinagi shte sa dobre. Merkel ciganizira Evropa, kadeto se polozhiha osnovite na naukata i civilizaciata, a sega nai-tcennoto sa ?! SEXUALNITE PERVERZII I KORISTOLIUBIETO, A LIUDETE SA DEMOTIVIRANI DA RABOTAT I RAZVIVAT INTELEKTUALNO .

 6. Сега ли видя бабо? Нали ти го подкрепяше доскоро? Казвахме ли ти че с дрогирани говедари бизнес не се прави? Ти подрепи Ингилизите когато тровеха и хвърляха вината върху Русия. Ти подкрепи Тръмба когато без доказателства хвърли бомби над Сирия. Сега внимавай за Брексита и какви условия и услуги ще дадеш на Вританците че те са лакей на САЩ и Бейби Тръмпчо. Ще работят за разрушаването на Европейския пазар и съюз

 7. Сексмигранти чукат беэ капут
  Меркел е скапан продукт

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.