Меркел: Щастлива съм от новата глава на германско-американското приятелство

След встъпването в длъжност на американския президент Джо Байдън, правителството на ФРГ се надява да възстанови разклатените отношения с най-важния си неевропейски съюзник, пише Frankfurter Allgemeine. „Щастлива съм от новата глава на германско-американското приятелство и сътрудничество“, цитира изданието думите на Ангела Меркел.

Германският канцлер заяви, че встъпването в длъжност на Байдън и вицепрезидента Камала Харис е „триумф на демокрацията“. Германският външен министър Хайко Маас също изрази облекчение от смяната на властта в Белия дом след четири години управление на Доналд Тръмп, в които отношенията между Германия и САЩ бяха в най-тежката криза от края на Втората световна война. „През последните четири години видяхме какво означава America First: няма споразумения, няма консултации. Много се радвам, че всичко се нормализира. Защото ние се нуждаем от САЩ, за да се справим с глобалните предизвикателства и кризи на нашето време“, цитира изданието Маас.

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер обеща на новия президент на САЩ по-голямо участие на Германия в политиката на сигурност, пише Frankfurter Allgemeine. „Ние и нашите европейски партньори, съюзниците на Съединените щати, трябва да предприемем уверени стъпки за подобряване на трансатлантическата сигурност“, каза Крамп-Каренбауер. Според нея Европа трябва да предприеме конкретни стъпки за укрепване на собствената си отбрана и да стане по-силен партньор за САЩ.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа