Мерят температурата два пъти преди матурата

За разлика от други години в дворовете на училищата ще се следи да няма струпване на ученици, както и на родители. Снимка БУЛФОТО

При повече от 37,3 градуса се прави повторна проверка 

48 582 дванайсетокласници се явяват утре

Температурата на всеки зрелостник, който утре се яви на задължителната матура по български език и литературата, ще се проверява на входа на училището. Ако тя е повече от 37,3 градуса и ученикът има грипоподобни симптоми, медицинският специалист ще прави второ измерване. Ако температурата продължава да е висока, ще се преценява дали дванайсетокласникът да бъде допуснат до изпита.

Това са част от строгите инструкции, които ще следват 722 училища у нас, където утре с изпита по БЕЛ от 9 ч. започва седмицата на държавните зрелостни изпити.

Първата матура ще се държи от 48 582 зрелостници. В сряда е вторият задължителен изпит по предмет по избор, а на 2 и 4 юни - изпитите по желание.

Препоръките са учениците да бъдат в училище поне час преди изпита - около 8 часа, за да няма притеснения и всички мерки да бъдат спазени. На входа ще се проверя дали имат маски и ръкавици, като ще им бъдат раздавани, ако нямат собствени. Ще бъдат допуснати в залите, след процедурата с измерване на температурата.

Учениците ще трябва да носят химикалки, които пишат черно, както и документ за самоличност - лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС. За да бъдат допуснати, е необходимо да представят служебна бележка - на хартия или на мобилния телефон, допълват от МОН.

По време на самия изпит, когато ще са на разстояние поне 1,5 м от връстниците си в залата, зрелостниците могат да бъдат без маски и ръкавици, но трябва да ги носят при приемането и предаването на работите.

За първа година учениците с най-високи резултати от изпитите ще могат да получат допълнителна стипендия от 100 лева месечно, ако изберат да следват педагогически, физически, химически и инженерни науки.

ДЕТАЙЛИ

Три модула без трима автори

Матурата по БЕЛ се състои от три модула, а изпитният вариант ще бъде изтеглен днес в 6.00 в МОН.

Първо зрелостниците ще трябва да отговарят на 30 затворени въпроса. Следва частта с отворени въпроси, където се налага да се формира собствена теза, да се прави резюме, да се изпълняват задачи, свързани с граматични норми. В третия модул зрелостниците ще трябва да напишат есе или интерпретативно съчинение по проблем от литературно произведение.
Заради пандемията от коронавирус тази година от материала отпаднаха Лириката на Никола Вапцаров и романите “Тютюн” на Димитър Димов и “Железният светилник” на Димитър Талев.

Английски срещу италиански

Тенденцията от предишни години се запазва, като най-много ученици - близо 12 000, са пожелали втората им задължителна матура да бъде по английски. След него се нарежда биологията, избрана от 9846, а 4879 ученици са посочили география и икономика. За философия са подадени 4621 заявления. На математика желаят да се явят 2509 зрелостници, а на история и цивилизация - 966. Изпит по физика се очаква да положат 197, а по химия - 188 ученици.

След английския, най-много желаещи да се явят на матура по език са учениците, избрали немски - 944, след него се нареждат тези с френски - 373, с руски - 321, с испански - 319 ученици. Едва 69 са избрали изпит по италиански.

Матурите по желание ще държат общо 970 ученици.

РЗИ проверява залите

Как са подготвени залите, в които ще има матури, на много места в страната провериха екипи на РЗИ. По данни на МОН тези помещения са 5162. Те са почистени и останали запечатили през уикенда, а днес ще бъдат дезифенкцирани отново.

Във Великотърновска област например школата са готови за изпитите са показали 26-е проверки, направени в общините Търново, Горна Оряховица, Елена, Павликени, Полски Тръмбеш, Свищов и Стражица.

Коментари

Задължително поле