Месечна прогноза за времето: Късно море и малко дъжд

Сухо и топло ще бъде в средата на месеца

Температурите ще стигат до 29 градуса

Средните температури през месеца ще бъдат около климатичните норми. Над източните райони септември ще бъде по-хладен от обичайното. Валежните дни ще бъдат значително под нормата, като в повечето части на страната месечните количества ще останат под средните. В края на първата десетдневка и през втората ще има слънчеви и топли дни, подходящи за морски и планински туризъм.

Месецът ще започне с валежи главно в западните и централни части от страната. Слаби валежи по Черноморското ни крайбрежие се очакват около 5,6 септември. В края на първата десетдневка се очаква повече слънце. Сухо без валежи ще бъде времето в средата на месеца. Към 12-ти от северозапад ще поникне малко по-свеж въздух и дневните температури за кратко ще се понижат под 25 градуса. В периода 12-13 ще превали дъжд по-съществено в северозападните райони. В периода 15 до 19 септември утрините ще са свежи с условия за краткотрайни мъгли. Най-ниските температури ще са от 10 до 14 градуса. Ще бъде слънчево с дневни температури до 27,29 градуса. Времето ще подходящо за високопланински туризъм и за любителите на пустите плажове.

Нови дъждове, по-съществени в северните райони, със захлаждане и дневни температури под 24 градуса, ще има в периода 20, 23 септември и около 30 септември главно в Източна България. В периода от 26 до 28 септември ще има повече слънце. Дневните температури ще бъдат под 26 градуса. Временни заоблачавания ще има в сутрешните часове по Черноморието, без валежи.

Климатичната справка сочи, че средните климатични максимални температури за септември са между 23 и 28 градуса, а средните минимални: между 11 и 16 градуса. Сухи период са между 9 и 11, и от 18 и 29 септември, а валежните - 1 до 8, и от 12 до 17.

Народна Метеорология

Дъжд на Кръстовден - плодовита година

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За септември народната метеорология гласи:
Сух септември - мокър октомври. Какъвто е денят на свети Симеон (1 септември), такъв ще е целият декември. Ако на Кръстовден (14 септември) вали дъжд, годината ще е плодовита.

Геомагнитна прогноза

Слаби геомагнитни бури за празниците

Месецът ще започне с повишена геомагнитна активност.

Условия за слаби геомагнитни бури има от 5 до 7 септември. През следващите дни земното магнитно поле ще се успокои, но интензитета на геомагнитната активност ще се задържи усилен. В периодите от 14 до 15, около 18 и около 23 се очаква повишаване на геомагнитната активност и слаби магнитни бури на ширините на Балканите. Временно усилване на интензитета на геомагнитното поле се очаква в края на септември 29,30 септември, с геомагнитни бури на средните ширини, включително и на Балканите. Усилване на слънчевата активност се очаква в началото на месеца и в края. В средата Слънчевата активност ще бъде ниска.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето