Месечна прогноза за времето: Топъл май, дъждове от средата на месеца

Температурите ще бъдат около 20-25 градуса

Опасност от градушки след 24-и

Май е месецът, в който дневните температури устойчиво минават 20-градусовата температурна бариера. Според климатичната справка средните  климатични максимални температури по принцип са между 20 и 25 градуса, а средните минимални: между 8 и 13 градуса. 

Нормалните валежни количества в низините са от от 50 до 90 литра на кв. м, в Предбалкана и по планините от 100 до 150 литра. Обикновено по–сухо е от 1 до 10 май, и от 16 до 19 май.

Тази година май ще бъде със средни максимални температури в населените места около нормата - от 20 до 25 градуса. Във валежно отношение над западната и южна  част от страната се очакват количества близки до установените норми - 50-120 л/м2!, а над югоизточната част от страната валежите ще бъдат под климатичните норми – до 40 л/м2. 

След свежото и дъждовно начало на май, с температури над обичайните, от 27 до 30 градуса (в района на Сандански до 31,32 градуса), предстои период на захлаждане с валежи – от 3 май до 6 май. В края на първото десетдневие от 7 май до 10 май  ще има повече слънце и кратки валежи с летен характер.

На 12 и 13 ще има временно стабилизиране на атмосферата. Ще бъде предимно слънчево, с повече облаци следобед над планините, където е възможно за кратко да превали. През второто десетдневие валежните периоди с по-съществени валежи са около 14 и от 16 до 19 май, като по-значителни  (валежни количества от 40 до 60 л/м2) се очакват в Западна и в Северна България.

През третото десетдневие на май валежите и гръмотевиците ще бъдат често явление. По-интензивни ще бъдат валежите на 24, 25 май, както и на 27 и на 31 май. Дъждовете ще са по-интензивни в западните райони, с опасност от градушки. Температурите ще варират от 20 градуса по крайбрежието на морето до 24, 28 в местата с повече слънце.

Геомагнитна прогноза

Магнитни бури през седмица

През повечето дни от месеца слънчевата активност ще бъде ниска. Земното магнитно поле ще бъде с динамично променяне на интензитета. Повишаване на геомагнитната активност ще има около 4 май, в периода 11  до 17 май (с възможни и магнитни бури около 14 май), около 21 и от 29 до 31 май.

Слаба интензивност на геомагнитното поле ще има от 5 до 10 май и от 22 до 28 май. 

А иначе май е най-дъждовният пролетен месец. Страната често е под влияние на по-влажни океански въздушни маси идващи от северозапад. При такива условия времето е неустойчиво – с развитие на мощна купеста облачност и краткотрайни дъждове, в следобедните часове често придружени от гръмотевици. Понякога падат интензивни валежи и градушки причиняващи наводнения и щети върху земеделските култури. Не са редки случаите, когато само за 2, 3 часа пада толкова валеж, колкото е месечната норма и дори повече. 

Народна метеорология

Дъжд на Гергьовден - добра реколта

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. 

Дъждовен май - плодородие без край. Ако през май често се вдигат вихрушки или пък сутрините са студени, ще има суша. Ако на Гергьовден вали дъжд, лятото ще е сухо, а реколтата богата. Когато Гергьовден е мъгляв, добитъкът ще е болнав. Колкото дни преди Гергьовден прогърми, толкова пари ще струва житото.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето