Месията Макрон

Рейтингът на френския президент обаче пада

Първото му силово действие се очаква след ваканцията

100 дни след невероятната му изборна победа рейтингът на Еманюел Макрон стремглаво пада. Шансовете му да дръпне Франция напред все пак са добри.

След зрелищния му успех на изборите британското списание „Икономист“ излезе с илюстрация на заглавната си страница, на която Еманюел Макрон ходи по вода. И наистина - цяла Европа се зарадва на Макрон почти като на месия: той избави Франция и Стария континент от кошмара президент да стане Марин льо Пен. И не само това - изглеждаше, че Макрон е сякаш в състояние да възвърне вдъхновението към Европа и да обедини французите.

Едва ли трябва да ни учудва, че първоначалната еуфория бързо отшумя. Но за мнозина е голяма изненада, че рейтингът на Макрон пада така стремително. Заетите в обществения сектор са притеснени от това, че техният президент иска да ограничи ръста на заплатите им. А разгорещеният дебат за нуждата от икономии в армията взе главата на шефа на Генералния щаб Пиер дьо Вилие.

При това Макрон все още не е пристъпил към най-важното си предизборно обещание - реформата на трудовия пазар. Нещо повече - той даже не се и решава да се захване сериозно с 35-часовата работна седмица, от която Франция губи конкурентоспособност. Да не говорим за пенсионната реформа, която също чака ред. Така първото силово действие се очаква веднага след края на лятната политическа ваканция. Синдикатите вече подгряват публиката за предстоящите стачки.

Проблемите на Макрон обаче в никой случай не са непреодолими. Той започва с най-непопулярните реформи. И ако потръгнат нещата в икономиката, а конюнктурата се стабилизира, той би могъл да пожъне успехи още в рамките на управленския си мандат.

(Със съкращения)

Коментари

Задължително поле