Почина шуменец с овладян COVID-19

Данаил Кирилов: Случайното разпределение на дела е основен принцип в правораздаването

Ердоган засили ограничителните мерки за спиране на бързо нарастващите случаи на коронавирус в Турция

Премиерът разпореди да бъде освободен бордът на директорите на ББР

Китай започва да отменя карантината в Ухан от днес

Тръмп заплаши да спре финансирането към СЗО заради реакцията й срещу коронавируса

Борисов: Банско е огнище, ще направим там масово тестуване

581 са болните от коронавирус у нас

Основателят на Туитър дарява 1 млрд. долара за борба с Covid-19

В Германия започна тестването на хора за антитела срещу коронавируса

За последните 24 часа в САЩ са починали 1736 души от коронавирус

Борис Джонсън е в добро настроение и диша самостоятелно

Във Франция броят на жертвите от коронавирус надхвърли 10 000 души

Над 300 000 са излекуваните от COVID-19

Убил ли е коронавирусът правосъдието ни Днес съдебният съвет решава за неслучайното разпределение на делата

Методолози от НАП Бургас разясниха промените в данъчните и осигурителни закони

Измененията и допълненията в данъчно-осигурителното законодателство в сила от първи януари 2020 г. бяха разяснени на семинар в Бургас от методолози на дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ в Националната агенция за приходите.

Семинарът, който се провежда за трета поредна година, премина при голям интерес като лекторите поставиха акцент върху промените в три основни закона – за ДДС, доходите на физическите лица и за корпоративното подоходно облагане.

Специално внимание бе отделено и на промените в осигурителното законодателство. Изключително полезни се оказаха разясненията във връзка с намаляване на административната тежест и улесняване на данъкоплатците, както и облекчените правила за някои случаи на вътреобщностно движение на стоки. Счетоводителите и представителите на бизнеса от Бургаска област получиха актуална информация относно промени в данъчното законодателство във връзка с регламенти за изпълнение и директиви на Европейския съюз.

Повишен интерес предизвикаха и промените в ЗДДС във връзка с въвеждането на правила срещу схеми за избягване на данъчно облагане. Лекторите подчертаха, че за да се предотвратят агресивни практики за избягване на регистрация по ЗДДС, промените постановяват при последователно извършване на еднородна дейност в един и същ търговски обект от две или повече свързани лица или лица, действащи съгласувано, в облагаемия оборот на всяко следващо лице ще се включва оборотът, реализиран в обекта от всички лица, извършвали последователно дейността в съответния обект.

По време на семинара отново бе напомнено, че от тази година нов момент в данъчната кампания е задължението самоосигуряващите се лица да декларират пред НАП доходите си електронно – чрез ПИК или електронен подпис. Това се отнася също и за едноличните търговци, земеделските производители, работещите на патент, както и за упражняващите свободни професии.

Също задължително по електронен път, но само с електронен подпис, се подават в НАП и всички декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане, а фирмите без дейност не подават декларация в приходната агенция, напомниха още лекторите. Бе обърнато внимание и на възможността гражданите и фирмите веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация.

Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването ѝ е до 30 септември на текущата година.

Всеки четвъртък от 14.00 до 16.00 часа в НАП Бургас методолозите от дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ дават консултации и отговарят на въпроси на граждани и фирми.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.