Метрото в София провокира интереса към някои квартали

Купувачите на имоти продължават активно да търсят жилища и да сключват сделки.

Търсят дом в затворени комплекси или на партерен етаж с двор

1300 евро за кв. м в “Кръстова вада”

“Витоша” и “Манастирски ливади” са най-желани

Изграждането на линиите на столичното метро води до нарастване на интереса към имотите в районите на София, през които те преминават. След пускането на третия лъч на метрото се засили търсенето на жилища в кварталите “Сухата река”, “Хаджи Димитър”, “Красно село”, “Лагера” и “Овча купел”.

Обявяването на плановете за разклонение на метрото в посока към голям мол в подножието на Витоша и появата на нови мащабни комплекси в този район също привлякоха вниманието и интереса на купувачите.

Най-голяма активност на пазара брокерите отчитат в традиционно предпочитаните квартали като “Витоша”, “Манастирски ливади”, “Кръстова вада”, “Дианабад”, централните части на София, включително широк център - “Зона Б-5”, “Б-18” и “Банишора”. Към тези райони брокерите добавят и кварталите “Младост”, “Люлин” и “Надежда”, както и “Студентски град”, към които винаги има интерес от страна на купувачи.

Остава засиленото внимание към апартаментите в затворени комплекси и на партерни етажи с двор към тях, както и към комплексите от къщи в периферните зони на София.

Според анализ за средните цени в квартали на София с най-много сделки, сред най-скъпите са апартаментите в “Кръстова вада” - 1300 евро/кв. м, “Дианабад” с 1280 евро/кв. м, “Симеоново” - 1260 евро/кв. м, и “Лагера” - 1200 евро/кв. м. “Люлин” е най-достъпният квартал със 760 евро/кв. м.

Семействата осъзнават нуждата от повече от един дом на различни места в страната, за да мотат да работят, но и да имат свое място близо до природата.

Купувачите на имоти в столицата продължават активно да търсят жилища и да сключват сделки. “Клиентите се пренастроиха към новата реалност и много прагматично и спокойно подхождат към избора на имот. Преценяват добре нуждите и възможностите си и сравнително бързо взимат решения. Имотът за собствени нужди се превърна в ценен актив и играе все по-важна роля в целите и плановете на семействата, а на преден план излезе и потребност дори от повече от един дом, на различни места, за различни цели, с оглед на осигуряване на собствено място за отдих и работа, близост до природата и по-качествен живот. Наред с това, за пореден път се затвърди ролята на имотите като сигурен актив, към който хората се обръщат за вложение на спестяванията си в периоди на несигурност и криза”, обобщават брокери на имоти.

Лихвите остават на рекордно ниски нива. Затова за хората със стабилни доходи е изключително изгодно купуването на имот с ипотечен заем. Това е един от факторите, които стимулират пазара на имоти.

Средната площ е 92 кв. метра

Най-предпочитани са тристайните

5% купуват 4-стаен

През 2021 г. можем да очакваме активен пазар и стабилни цени на имотите.

Най-много сделки в София са с тристайни апартаменти. Те осигуряват голямо пространство на семействата, на разумна цена. През 2020 г. делът на закупените 2-стайни жилища е 40%, на тристайните - 55%, а на 4-стайните - 5%.

Пандемията доведе до промяна на поведението на купувачите. През последните месеци те търсят по-големи жилища. Затова тристайните апартаменти вече имат по-голям дял от сделките от двустайните, които преди пандемията винаги са били половината и повече от половината от закупените жилища в София. Това е пряк резултат от коронавируса и от променения начин на живот, при който се изисква повече жилищно пространство, за да се чувстваме комфортно.

Средната площ на закупените жилища е 92 кв. м. - нараства с близо 10 кв. м. спрямо 81 кв. м. в края на 2019 г. Най-купувани са жилищата на 5-ти етаж, като интерес има и към жилища на по-високите етажи в сгради ново строителство заради хубави гледки, повече простор и светлина, по-малък шум от околни улици и булеварди.

През 2021 г. важна роля на пазара на имоти ще продължават да имат банките и тяхното поведение при отпускането на кредити. При постоянно увеличаващия се брой ваксинирани и преболедували Covid-19, можем да очакваме активен пазар и стабилни цени на имотите и през 2021 г., коментират брокери. При реализиране на лош сценарий по отношение на разпространението на коронавируса можем да очакваме намален брой на сделките, но не и спад в цените, тъй като наличните пари в страната са много, а търсенето на имоти може само да нараства. При първи положителни сигнали за справяне с пандемията бизнесът и потреблението ще се върнат към обичайния си ритъм, коментират икономисти. А това веднага ще доведе до ръст на сделките с имоти.

През 2021 г. ще продължи дигитализацията на сектора и клиентите ще имат достъп до все повече и по-качествени технологични услуги и при агенциите за недвижими имоти, и при банките, както и при всички останали участници в процеса по продажба на един имот. Но все още голяма част от хората нямат електронен подпис и това не дава възможност за отдалечено подписване на документи. На пазара на имоти само нотариалното изповядване на сделката трябва да стане в присъствието на купувача и продавача, всички останали документи могат да се подписват отдалечено, но само при наличието на електронен подпис.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти