Мика Зайкова: Не се бойте, българи, няма да е все така – и по-зле ще става

"Не се бойте, българи, няма да е все така – и по-зле ще става”. Така коментира инфлацията у нас финансовият експерт Мика Зайкова пред Нова телевизия.„Засега, както виждате, правителството не прави нищо в тази посока“.

Европейската централна банка седи и се чуди какво да прави, заяви Зайкова и призова: „Хайде да започне да намалява изкупуването на държавните облигации, хайде да вдигне малко лихвите. Не, не го прави“.

Относно енергийната бедност, да, това трябва да бъде установено кои хора са енергийно бедни, категорична е Зайкова. „Това касае не само хората, това касае и бизнеса. Но има нещо много важно – от 2023 г. до 2025 г. регулираният пазар изчезва и тогава какво се случва – цените за населението се качват 3-4, може и пет пъти“.

Първото, което правителството трябва да направи е да запазим нашата енергийна независимост, заяви Зайкова. „Енергийната независимост означава всичко, което може да произвежда ток, да произвежда, а не да го затваря. Защото ние сами можем да се издържаме“.

Според бизнесмена Красимир Дачев причината за увеличените цени на стоки и услуги в България е високата тарифа за промишления ток. По думите му държавата трябва да се намеси в производството на електричество.

„Милиардите, които се изсипаха за помощи по време на COVID кризата, генерираха паричен поток, зад който няма нищо. Те обусловиха голяма част от инфлацията у нас”, каза Лидия Шулева, бивш министър на икономиката и на труда и социалната политика.

Икономистът Стоян Панчев пък смята, че инфлацията до голяма степен е създадена от централните банки по света и трябва да бъде ограничена там.

Експертите са категорични, че идеята за таван на цените на основните стоки у нас е абсурдна. По думите им мярка за намаляване на ДДС на тези стоки, както и на лекарствата, би облагодетелствала единствено търговците, но не и потребителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика