Милиционерът Рашков тормози протестиращи

МВР привиква шофьори на камиони

Натиск на хора, изразили недоволство

Налагат глоби и разпитват

МВР привиква шофьори, които са изразили недоволство от служебния кабинет и са протестирали пред Министерски съвет и президентството. “В районните полицейски управления се призовават водачите на тежкотоварните автомобили, участвали в протеста, на които ще бъдат съставени съответните наказателни постановления”, обявиха официално от МВР.

Това се правило, за да им бъдат наложени глоби за участие в протеста. Протестът на пътно-строителните фирми в понеделник в София е бил разрешен. Но той противоречал на забрана за влизането на товарни автомобили и строителни машини с допустима максимална маса над 4 тона от 07.00 до 21.00 часа в зона “Център”. Защо глобите не са налагани на шофьорите на място, а са привиквани в МВР не става ясно от официалното съобщение. 

Но от МВР посочват, че “относно информацията за задаване на други въпроси към някои от призованите водачи, уточняваме, че те са свързани с текущи разследвания за злоупотреби със средства от държавния бюджет в строителния бранш, извършвани от службите на МВР”. Каква информация за парите на фирмите може да имат шофьорите и защо разпитват само участници в протеста, също не става ясно от съобщението на МВР.

Специалист по здравни грижи обслужва по 20-30 болни

1300 лева заплата поискаха медицински сестри

Сестрите вземат по 850 лв. на месец

Медицински сестри излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването с искания за по-високи заплати.

Начална заплата от 1300 лева да залегне в колективния трудов договор настояват медицинските сестри. Те излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването, който бе организиран от Синдиката на специалистите по здравни грижи.

Сестрите смятат, че е необходима и промяна на медицинските стандарти, като за различните специалности се прецени и увеличи броя на специалистите по здравни грижи, които да работят с един лекар, както и да се фиксира за колко пациенти да отговарят те. Нощният труд да се оценява по 3 лв. на час, вместо сегашните 25 ст. на час, настояват още сестрите, които внесоха писмо в Министерството на здравеопазването с исканията си.

“Сега една медицинска сестра обслужва между 20 и 30 пациенти, което е недопустимо. Умората, особено сега в пандемията от COVID е огромна, натоварването и отговорността са големи”, заяви шефката на синдиката на специалистите по здравни грижи Мая Илиева.

Тя подчерта, че от години само се говори за проблемите на специалистите по здравни грижи, но нищо не се прави, за да има реален и удовлетворителен за тях резултат.

“Договарят се заплати в колективните трудови договори, които обаче не са задължителни за ръководствата на лечебните заведения. Така те остават само на хартия. Все още има болници, където медицинските сестри получават 850 лева заплата на месец”, посочи Мая Илиева. Тя посочи, че те не получават купони за храна, както в някои сектори, за което също настояват от синдиката.

Съюзът за стопанска инициатива: Фирми затварят заради липсата на мерки 

Трябва спешна подкрепа 

Необходима е незабавна намеса на държавата за прилагане на мерки за навременна подкрепа на малките и средни предприятия за преодоляване на шока от високата цена на електроенергията и за стабилизиране на икономиката, заявиха от Съюза за стопанска инициатива. Те изразяват острото си безпокойство от неконтролируемото увеличаване на цените на тока на пазара “Ден напред” и настояват за бързи мерки без отлагане на трудните решения.

Според съюза трябва да се предприемат целенасочени действия за преодоляване на неблагоприятното влияние върху другия основен фактор - системният. На тази плоскост трябва да се работи в две направления - прилагане на системни мерки на национално и на наднационално ниво и едновременно прилагане на мерки за подкрепа на предприятията за преодоляване на ценовия шок в енергетиката, допълват от ССИ.

Те уточняват, че фирмите - небитовите потребители на електрическа енергия от мрежите за ниско напрежение, са около 300 000 малки абоната от стопанския и обществения сектор, чието общо годишно потребление е около 4,5 МВтч. За тези потребители ценовият шок на свободния пазар на електроенергия е непосилен и ще доведе до затваряне на бизнеси и увеличаване на безработицата.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация: Служебното правителство нехае за бизнеса

Туризмът не им е приоритет

Помощи заради високата цена на тока искат хотелиери и ресторантьори.

Туризмът не е приоритет на това правителство, липсва стратегия за оцеляване, извеждането на сектора от кризата и за последващото му развитие. Това посочват в своя позиция от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Редица компании в туризма, включително хотели и заведения, ще бъдат принудени да прекратят дейността си, в случай че управляващите продължат да си затварят очите пред проблемите на сектора и да не предприемат нищо за оцеляване на фирмите и запазване на служители им, предупреждават от бранша.

Те настояват да се удължи, при това безсрочно, приетата ставка от 9 на сто на ДДС за ресторанти, фитнеси, кетъринг компании и всички останали туристически дейности, чието действие изтича в края на 2021 г. Според тях предложеното удължаване на мярката до края на епидемиологичната обстановка, която трябва да подкрепи най-пострадалия от кризата сектор в синхрон с европейската практика, не е достатъчно.

Крайно време е Министерство на труда и социалната политика да работи за бизнеса, а не да отчита дейност. Въпреки неколкократните изказвания, писма и позиции от страна на БХРА от ведомството продължават да не синхронизират действията си в голяма част от дейността си с изискванията и нуждите на бизнеса, посочват от организацията.

От там подчертават, че секторът е много енергоемък и токът е голямо перо в разходите на фирмите. Рекордните цени, могат да станат причина голяма част от хотелите и ресторантите да не отворят през зимния сезон и летния догодина. Затова от бизнеса настояват за енергийни помощи, каквито към момента не са предвидени, освен минималната помощ за малките фирми, които не са си избрали собствен доставчик. Употребяваната електроенергия да се заплаща с инфлационен коефициент, а не както в момента с пъти увеличение, предлагат от БХРА.

Настояват кабинетът Янев да не затваря въглищните централи 

6000 миньори на бунт пред Министерски съвет

Планът за възстановяване и устойчивост не трябва да се обвързва с конкретна дата за спиране на мощностите, категорични са синдикатите 

Правят държавна фирма за рекултивация 

Адрияна Никифорова, Труд

Няма да позволим европейското и националното безумие да унищожат поминъка ни, заканиха се протестиращите миньори пред Министерски съвет. Снимка: Пламен Стоименов

Над 6 000 миньори протестираха под прозорците на Министерски съвет с настояване служебното правителство да не затваря въглищните централи от комплекса “Марица Изток”. Недоволните издигнаха плакати с надписи: “Тимерманс, как се живее без ток”?, “Не закривайте Мини “Марица Изток” - енергийното сърце на България”, “Ние искаме да работим в България, не ни карайте да емигрираме”.

Само преди ден служебният премиер Стефан Янев заяви, че в Плана за възстановяване и устойчивост, който ще внесе в петък, ще бъде записана 2038 г. като индикативна дата за спиране на въглищните ни централи. Днес вицепремиерът Атанас Пеканов обяви, че датата за отказ от въглища, която ще бъде предложена в плана, ще бъде 2040 г.

Ние настояваме да има не по-малко от 20-годишен период, считано от сега, до датата за спиране на тези мощности, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров, след среща на синдикатите с министъра на енергетиката Андрей Живков и вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Планът за възстановяване не трябва да се обвързва с конкретна дата за затваряне на мините, защото нито една друга европейска държавата не прави това, заяви и председателят на Миньорска федерация на КТ “Подкрепа” Владимир Топалов. Според него това трябва да се разглежда в Националния план за климат и енергетиката, защото всички останали европейски държави посочват именно там откога биха могли да затворят въглищните си централи.

Според него няма мотив за посочената от Стефан Янев дата. Той даде за пример Германия, която предлага след 2038 г. да спре да използва въглища, но там миксът от този вид електроенергия е 25 процента. Полша, която е с най-големия микс на въглища - 75 на сто, предлага да спре да ги ползва през 2048 г. “А ние, като сме с 50 процента, къде е нашето място?”, попита Топалов. Той изтъкна, че не може да се приеме дата на спиране на въглищните централи преди 2043 г.

Синдикатите са поискали три стъпки, които да се предприемат веднага, каза още след срещата Пламен Димитров. Първата е България да настоява за мораториум за замразяване на цените на въглеродните емисии от страна на Европейския съюз. Второто искане е да се доведе до край проекта за улавяне на емисиите въглероден диоксид на територията на Маришкия басейн, който наши учени вече са изработили и казват, че може да се реализира. И трето - създаването на държавно предприятие за рекултивация на Маришкия басейн.

В него могат да бъдат преназначени част от хората, които сега работят в мините, а така ще се облекчи и бюджетът на предприятията, които иначе поемат разходите по рекултивация, обясни лидерът на КНСБ.
Той беше категоричен, че тези протести няма да са последните.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения