Минималната заплата става 940 лева

Увеличението за догодина е заложено в проектобюджета

Печалбата на фирмите се е повишила значително през изминалата година, казва финансовият министър Росица Велкова 

Дефицитът може да стигне 9%

Минималната заплата догодина става 940 лева, като през следващите две години ще продължава да расте - до 1038 лева през 2025 г. и до 1128 лв. през 2026 г., съобщи служебният финансов министър Росица Велкова. Тя подчерта, че ръстът е заложен в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за настоящата година, който ще бъде предложен на следващия парламент.

За първи път приходите не са планирани консервативно, обясни още Велкова, но за да се подсигури финансовото министерство, ще предложи два буфера в Бюджет 2023 - капиталовите разходи няма да могат да бъдат пренасочвани за друг вид харчове и ще се сложи 10 на сто ограничение на разходите, които могат да се разходват през 4-то тримесечие при условие, че не се нарушава салдото, обясни Велкова пред БНР.

Служебният финансов министър подчерта, че печалбата на компаниите у нас се е вдигнала значително през 2022 г. И допълни, че разликата в събираемостта на данъците през изминалата 2022 г. и предходната 2021 г. се дължи на разлики в данъчните режими.

Във връзка с обвинения от страна на бившия финансов министър Асен Василев, че не са събрани 400 млн. лв. от ДДС от началото на годината, Велкова припомни, че намалената ставка на ДДС за някои стоки влезе в сила в средата на лятото, а заради изключително големия износ на български стоки през 2022 г. в началото на тази година е върнат съответния ДДС на фирмите. В новият бюджет се залага и увеличение на приходите на данъчните при събиране на всички заложени приходи или преизпълнението им, посочи още Велкова.

По данни на МФ се очаква бюджетен дефицит от 7%. Според бившия финансов министър Симеон Дянков обаче той ще е около 9%. Според него е необходимо да се върне 20-процентното ДДС за някои стоки и услуги, да се спрат енергийните помощи за бизнеса и да се види къде може големи групи разходи да се намалят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари