Минималната пенсия - поне 369 лв.

Снимка: Цветан Томчев
По данни на НОИ от януари т. г. около един милион пенсионери са с основен размер на пенсия под линията на бедност.

Омбудсманът предлага тя да покрива прага на бедност

Един милион възрастни хора у нас получават на месец под тази сума

Изискването да влезе в актуализацията на бюджета

Минималната пенсия у нас да стане поне 369 лева. Това да залегне в проекта за актуализацията на държавния бюджет за тази година, предлага омбудсманът Диана Ковачева в писмо до служебните министри на труда и социалната политика Гълъб Донев и на финансите Асен Василев. В проекта трябва да се запише, че минималният размер на осъвременените пенсии ще надхвърли линията на бедност. За тази година прагът на бедност у нас е определен на 369 лева.

Омбудсманът препоръча още в предложението за актуализиране на размерите на пенсиите да не се допуска някоя група пенсионери да остане с неосъвременена и реално неувеличена пенсия.

“Обръщам внимание, че немалко възрастни хора са придобили и упражнили правото си на пенсиониране в годините назад, в някои случаи преди 10 и повече години. Основно искане на тези хора, е за създаване на действащ механизъм за регулярно преизчисляване на пенсиите със средния осигурителен доход за предходната календарна година”, пише Ковачева.

Тя посочва, че по данни на НОИ от януари т. г. около един милион пенсионери са с основен размер на пенсия под линията на бедност - 363 лева, както и че поискала нова справка от осигурителния институт с актуални данни към юли 2021 г.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари