Министерски съвет ще разгледа Бюджет 2019

На заседание от 13 ч. Министерския съвет ще разгледа бюджетните закони за 2019 г. Ще бъдат разгледани проектозаконите за държавния бюджет, за бюджета на държавното обществено осигуряване, за бюджета на НЗОК за 2019 година, както и проекта за актуализирана средносрочна бюджетна прогноза.

„През 2020 г. бюджетът ще бъде балансиран и като разчет. Нека приемем, че този дефицит, това планирано превишение на разходите над приходите е един вид буфер за по-неблагоприятно развитие на икономиката от очакваното. Не виждам нищо драматично. Въпреки това има много рискове за икономиката ни заради опита за налагане на мерки за протекционизъм най-вече от страна на САЩ и агресивното им и провокативно поведение по отношение на останалите държави с развити икономики”, коментира тази седмица министърът на финансите Владислав Горанов.

Бюджетната рамка предвижда 40,4 млн. лева допълнително за целеви помощи за отопление, като увеличението в сравнение с настоящата година е 50%. 150 млн. лева повече са средствата за хората с увреждания. 7 млн. лева ще даде правителството за помощи на сираците без право на наследствена пенсия за починал родител. Разходите за отбрана в проектобюджета възлизат на 1,8 млрд. лева. Със средно 20% по-високи ще бъдат заплатите на учителите.

Минимална заплата от 560 лева, ръст на разходите за заплати в бюджетния сектор с 10 на сто, индексация на пенсиите с 5,7 процента, максимален осигурителен доход от 3 хиляди лева, таван на пенсиите от 1200 лева и инфлация от 3 на сто, са част от предлаганите параметри.

Средствата за целия сектор здравеопазване нарастват догодина с близо 550 милиона лева, от които 490 милиона ще отидат по бюджета на Здравната каса. Разходите на общественото осигуряване са 11 милиарда и 700 милиона лева, от тях 10 милиарда за пенсии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес