Министърът на родината

Хорст Зеехофер призова да се замрази Шенгенското споразумение

Бомба в дебата за отечеството и интеграцията

Ислямът не принадлежи към Германия, обяви Хорст Зеехофер, шефът на новото Министерство на родината в Германия. И подпали един дебат, който е необходим. Но го направи по толкова фатален начин, че заложи истински експлозив.

Още в първото си интервю Хорст Зеехофер даде ясно да се разбере как възнамерява да води дебата за родината и за интеграцията: чрез поляризация и изолация. В произнесеното от него изречение “Ислямът не принадлежи към Германия” е скрит експлозив, който може да ускори разединението на германското общество. И то точно в дните, в които расте броят на нападенията срещу джамии и други ислямски институции в Германия.

Това е опасно не само за съвместното ни съжителство в Германия – в крайна сметка то е заплаха и за единството на целия ЕС. Защото Евросъюзът едва ли ще оцелее в една обстановка, в която доминира духът на изолацията и разграничаването. А последният призив на Зеехофер Шенгенското споразумение да се замрази за неопределено време навярно ще породи още по-голяма несигурност.

Едната страна в дебата гневно се отдръпва от баварския политик, а другата гръмогласно аплодира: “Най-после някой да изрече това, което мислим!”

Един благоразумен човек не би наливал допълнително масло в огъня на този конфликт. Тъкмо защото е съвсем пресен като министър, Зеехофер има шанса да се захване с проблемите на много германци, да анализира внимателно, но и с необходимата дистанция, чувството им за несигурност и заплаха. Това е факт. А когато казваш “Вашата вяра не принадлежи към нас”, ти в крайна сметка помагаш само на екстремистките сили.

Не е случайност, че на Германия й трябваше почти половин година, докато сформира ново правителство. Този факт е огледално отражение на тежката борба, която води страната сама със себе си, за да открие своята идентичност като държава, приемаща преселници. И е признак за безпомощност, когато постоянно се съсредоточаваш единствено над исляма.

(Със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари