Министър Ангелкова: Туризмът хармонира с екологията, а лифтът е най-екологичния вид транспорт

Стремежът ни е да сме целогодишна туристическа дестинация. Трябва да се спазва екологичното и европейско законодателство и да се намери балансиран подход и смятам, че туризмът хармонира с екологията, а лифтът е най-екологичния вид транспорт. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по БНТ.

Ако искаме да създадем достъп до планините целогодишно, са необходими промените в плановете за управление, допълни тя.

За да се развиват зимните ни курорти е необходимо това, което МОСВ стартира, свързано с промяната на плановете за управление и да се даде възможност, спазвайки екологичното законодателство, българските курорти да се развиват, коментира Ангелкова.

Тя бе категорична, че сме подготвени за зимния сезон. Ще сме безкомпромисни по отношение на контрола за предлаганите по курортите услуги, каза тя.

"На 17 януари се надяваме да влезе в сила софтуер по защитени канали, който гарантира личните данни, и всяка една институции ще може да ги ползва. При регистрация ще постъпва информация до НАП и другите отговорни институции. Ще може да се правят и анализи по профила на туристите и очакванията, за да се подобри качеството на услугата и да повишим интереса към 4-5-звездните хотели", каза министър на туризма.

Тя открои и че се водят разговор с външно министерство за облекчаване достъпа до България като туристическа дестинация за страните, за които се изисква виза.

Ангелкова отбеляза, че се обмисля въвеждане на електронен вариант за кандидатстване и получаване на визи. Работим за далечните пазари. Надяваме се да се случи, това е ключов приоритет, бе категорична тя.

Ангелкова обобщи и данните от летния сезон, като го нарече изключително успешен.

Имаме над 5 400 000 чуждестранни туристи, което е ръст с малко над 4% спрямо миналата година. За последните три пък бележим 31% ръст на чуждестранните туристи на годишна база, което е изключително голям успех, отбеляза министърът на туризма.

Коментари

Задължително поле