Министър Банов за откупените портрет и предмети на Батенберг: Не афиширахме участието си, за да ги придобием на нормална цена

Снимка: Цветан Томчев/ Архив

Взехме решение да не афишираме, че ще участваме в търга във Виена за портрета и вещите на княз Александър I Батенберг, за да можем да придобием предметите на нормална цена. Това каза пред БТВ министърът на културата Боил Банов.

„Ако бяхме афиширали, че ще отидем, сега пак щях да се радвам, че сме ги закупили, но щеше да бъде на тройна или четворна цена”, отбеляза Банов.

„Това е система, в която според интереса върви и наддаването. Срещу нас залагаше сериозно човек през нает служител – не само за портрета, а и за подносите, с които е посрещан Батенберг и също имат изключителна стойност”, разкри министърът.

По думите му България за пръв път участва в подобен търг.

За него са ни докладвали по няколко различни канала, като според Банов най-сериозната информация е дошла от директора на Националния исторически музей Бони Петрунова. „Водихме разговори с правителството, с премиера и финансовия министър, и взехме решение категорично да участваме в търга”, уточни той.

„Когато отидохме във Виена, пуснахме слух, че сме с много малко пари, просто символично да заявим, че държавата има желание. Отидох в лично качество, не можех да рискувам по никакъв друг начин”, разказа още Банов.

По думите на министъра в търга са участвали около 100 души.

„Портретът е изключителен, на живо е нещо невероятно. Радвам се, че ще могат да го видят всички българи, които имат желание”, изтъкна Банов. Министърът изрази надежда, че следващата седмица портретът на Батенберг вече ще бъде показан у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България