Министър Деница Сачева пред „Труд”: Изплащат по 120 лв. на пенсионери от 19 април (обзор)

Снимка: Булфото
Право на помощта от 120 лева ще имат около 390 000 пенсионери.

Право на помощта имат хората с пенсия между 300,01 лв. и 369 лв.

Новият кабинет решава за 50 лв. добавка за май

От 19 ще започне изплащането на добавката от 120 лева за храна за тези пенсионери, които получават пенсия между 300,01 лв. и 369 лв. - колкото е линията на бедност у нас. Това съобщи пред „Труд” министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

От Агенцията за социално подпомагане уточниха пред „Труд, че плащане ще има, но то няма да е заедно с пенсиите за април, което тече в момента, а отделно. Очаква се до 26 април сумите да бъдат по сметките на всички пенсионери или те да могат да си ги вземат в пощенските станции.

Хората няма да се редят на опашка, ще получат сумата по банков път или по пощите, в зависимост от това кой как получава пенсията си. Все още се обработват данните, които Националният осигурителен институт е изпратил към Агенцията за социално подпомагане, за да се прецени кои хора имат право на помощта, посочиха от АСП. Ако гражданин не получи дължимите средства в пощенската станция, от която обикновено взима пенсията си, трябва да се обърне към Дирекция „Социално подпомагане” по местоживеене за уточняване на актуалния му адрес. След това ще бъде включен в списъците. Според данни на Министерството на труда и социалната политика право на тази помощ ще имат около 390 000 пенсионери.

Все още не е взето политическо решение дали ще има добавка от 50 лева към всички пенсии и през май, каза още министър Деница Сачева. Да не забравяме, че тази добавка се дава във връзка с въведената извънредна епидемиологична обстановка у нас, която е обявена до 30 април. Предстои здравният министър да каже дали тя ще бъде удължена, от което зависи и дали ще се удължи помощта от 50 лева за всички пенсионери. Тези решения обаче ще се взимат от следващото правителство, ако е на ГЕРБ, ще го взимаме ние, ако не - тези, които управляват, уточни Сачева.

От днес започна и изплащането на пенсиите за април. Всички пенсионери получиха за пореден месец и добавката от 50 лева, която се дава, независимо от размера на пенсията им.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари